Helyi közélet

2018.09.08. 15:15

Szúnyoggyérítés: véget ért az országos program

Nyíregyháza - Az augusztus utolsó hetében elvégzett munkálatokkal véget ért az országos szúnyoggyérítési program.

Nyíregyháza - Az augusztus utolsó hetében elvégzett munkálatokkal véget ért az országos szúnyoggyérítési program.

A csapadékos időjárás miatt már április végén megkezdődött a biológiai lárvagyérítés, és május elején a kifejlett rovarok elleni védekezés is elindult. A szakemberek az elmúlt hónapokban összesen 729 ezer hektáron avatkoztak be: kémiai vagy biológiai szúnyoggyérítésről légi és földi úton egyaránt beszélhettünk.

Felborított ütemterv

Az országos szúnyoggyérítés utolsó hetében már csak Szolnok térségében és a Dunakanyar néhány településén dolgoztak a szakemberek, az időjárás, illetve a tiszavirágzás miatt elhalasztott kezeléseket pótolták. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is előfordult, hogy a kedvezőtlen időjárás – viharok, esőzés, rendkívüli hőség – felborította az ütemtervet, azonban az elmaradásokat mindenhol rövid időn belül sikerült pótolni. Egyes helyeken két-három kezelést is végeztek a szakemberek; a kiemelten fertőzött területeken, például a Tisza-tónál és a Szigetközben pedig még ennél is intenzívebb beavatkozásra volt szükség. A központi program keretében 2018-ban összesen 977 településen gyérítették a szúnyogállományt.

A katasztrófavédelem az elmúlt évekhez hasonlóan idén is fogadta az állampolgárok és a települési önkormányzatok szúnyoggyérítés iránti kérelmeit. A kérések száma főként a szezon első felében volt kiemelkedő, a leginkább érintett területeken gyérítették a vérszívókat.

KM

Ezek is érdekelhetik