Helyi közélet

2018.09.13. 13:34

Tanpályát kaptak a drótszamarasok

Nyíregyháza - A kerékpáros gyerekek máris imádják az újonnan kialakított, tanulásra is alkalmas bringakoptatót.

Nyíregyháza - A kerékpáros gyerekek máris imádják az újonnan kialakított, tanulásra is alkalmas bringakoptatót.

Egy közel ezer négyzetméteres KRESZ-tanpályát adtak át ünnepélyes keretek között ma Nyíregyházán, a Krúdy Gyula utcában. A város legújabb sikertörténete közel 4 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a meglévő sportpálya állapotait látva az illetékesek közül sokakban felmerült: a terület megérett a felújításra, hiszen egy frekventált, sokak által látogatott helyről volt szó. A várost üzemeltető társaság 2015-ben hozzá is látott a rehabilitációhoz és kisebb-nagyobb lépésekben megkezdték az újjáépítést. Labdafogó hálót cseréltek, tönkrement kerítéselemeket pótoltak, és rendbe hozták a meglévő futópályát.

Rá egy esztendőre dr. Horváthné dr. Veisz Katalin képviselőasszony javaslatára – ahogyan a város más részeiben is – felállítottak egy szabadtéri kondipályát, ami 11 felnőtteknek és 3 gyermekeknek alkalmas sporteszközzel gazdagította a térségét. De a munka nem állt meg, 2017-ben újraaszfaltozták a focipálya melletti területe, és ekkor pattant ki a térség másik képviselőjének, Jeszenszki Andrásnak a fejéből az ötlet, hogy némi plusz ráfordítással egy közlekedésbiztonsági oktatópályát varázsolhatnának ide. A fejlesztés összértéke nettó 4,6 millió forintot tett ki, amihez egy nettó 2,7 milliós másik projekt is kapcsolódott. Az utóbbinak köszönhetően a hely megfelelő, az éjszakai sportolást is lehetővé tevő, ledes térvilágítást kapott.

– Fontos, hogy a város közterületei olyanok legyenek, hogy mindenkinek – a gyerekektől az idősekig – megfelelő és elegendő sportolási lehetőségeket adjanak. Mint ahogyan fontos az is, hogy általuk szebb is lehessen a városunk. Remélem ennek a tanpályának is köszönhetjük majd, hogy nem lesz annyi baleset Nyíregyházán – adott hangot elégedettségének dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dr. Hudák Zsolt rendőr ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes is, nyilván abból az apropóból, hogy a Nyíregyházi Rendőrfőkapitányság útmutatásaira volt szükség ahhoz, hogy a tanpálya a valóságos közúti közlekedéshez leghívebben épülhessen ki.

– A legvédtelenebbek a kerékpárosok és a gyalogosok, elsősorban nekik az ő okulásukra terveztük meg ezt a tanpályát – tette egyértelművé a főkapitány-helyettes, nem mulasztva el hozzátenni a következőket: – Meg lehet tanulni a szabályokat, mit, mikor és hogyan kell megtenni az utakon, de azt gyakran elfelejtjük, hogy a szabályokat a maguk helyén és módján alkalmazzuk. Elsősége annak van, akinek megadják – figyelmeztette a jelen lévé általános iskolásokat, akik a program végén kerékpáros közlekedési versennyel avatták fel a máris közkedvelt pályát.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában