Helyi közélet

2018.10.10. 16:54

Bölcselet és életforma

Nyíregyháza - Vajon elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy tegyünk is magunkért?

Nyíregyháza - Vajon elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy tegyünk is magunkért?

Rohanó világban élünk. Minden nap fáradékonyak, levertek vagyunk, azt érezzük, hogy a stressz és a feszültség nehezen távozik el a testünkből. S hogy mi lehet a háttérben? Meglehet, korunk népbetegsége, a depresszió, amit érdemes komolyan vennünk! Sokan szenvednek a kiégés, a „burn out” tüneteitől, a munkahelyi és az otthoni problémák összeadódnak, lelkünkre rakódnak és a rossz köz­érzet, a szörnyű lelkiállapot előbb-utóbb valóságos betegségekben is megmutatkozik. Az Anima Pilates és Jógastúdió vezetőjét, Nagy Annamáriát kérdeztük: miként is vehetjük elejét ennek az állapotnak?

Pilates vagy a jóga

– Bármennyire is elcsépeltnek hangzik, mindenekelőtt életmódot kell változtatni. Nem elég az, ha évente megnézetjük a vérnyomásunkat, vércukorszintünket, bevesszük az orvosságokat, belülről kell változni, változtatni. Fel kell ismerni, hogy az életünk egyedi és megismételhetetlen ajándék, tudatosítani kell magunkban, hogy a mindennapjainkat – amennyire csak lehet – minőségi szinten kell megélni. Könnyű másoknak parancsokat osztogatni, de vajon képesek vagyunk-e arra, hogy önmagunknak parancsoljunk? Tudunk-e nemet mondani magunknak az étkezési szokásainkat illetően a lefekvés előtt, pláne ha már kétszer vacsoráztunk? Hajlandóak vagyunk-e a testi táplálék mellett lelki táplálékot is „fogyasztani”: így például olvasni, zenét hallgatni, lélekben elcsendesedni, magunkba tekinteni? Vajon szánunk-e arra is időt, hogy mozogjunk, sportoljunk? Ahogy a régi bölcsek mondták: Ismerd meg önmagad! Vajon ismerjük-e önmagunkat annyira, hogy felismerve a gyengeségeinket, változtatni tudjunk? – fogalmazta meg a mindannyiunk számára kínos, de az egészségünk szempontjából lényeges kérdéseket a jogini, és már sorolta is, mi az, ami segíthet az embereknek.

– Jó megoldás lehet a pilates torna, felnőtteknek egészen kiváló testedzést kínál. Emlékezzünk csak! Gyerekkorunkban rendszeresen volt tornaóra az iskolában, erre a tornára felnőtt korunkban is szükségünk van. Javítja a állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot és az ízületi mozgékonyságot. Erősíti a hasizmokat, megelőzi a derékfájást, ellazít, fiatalít, esztétikus, vonzó alakot teremt. Nem véletlenül hagytam utoljára a jógát, ami hasonlóan a pilateshez, ugyancsak karban tartja testünket, de még ennél is nagyobb hangsúlyt fektet a lelki kondíció javítására.

Az ősi bölcsesség szerint

– A jóga ősi indiai művészet, amelynek célja a test és a lélek közötti harmónia kialakítása. Oldja a stresszt, növeli a fizikai, pszichikai teherbírást, testben, lélekben megerősít, energetizál, és segít a testsúlycsökkentésben is – sorolta a módszerek és technikák együttesének jótékony hatásait, majd hozzátette: – Ismerd meg önmagad! Ez volt a delphoi jósda bejárata fölé írott híres intelem az oda zarándoklók számára. Éljünk mi is az ősi bölcsesség szerint, és tegyünk magunkért, hogy az életünket teljesnek érezhessük!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában