Helyi közélet

2018.10.05. 14:40

Parlagfűvadász sárkányrepülők

Nyíregyháza - A Nyíregyházát körülölelő területek földhasználatát ellenőrzik a repülő polgárőrök.

Nyíregyháza - A Nyíregyházát körülölelő területek földhasználatát ellenőrzik a repülő polgárőrök.

Tegyen ön is települése egészségéért, és akkor lőttek a parlagfűnek! Gyakran hallani manapság az iménti felhívást, különösen amióta nem csak a különféle szakmai szervezetek és önkormányzatok, de az Agrárminisztérium és a Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), annak Környezetvédelmi Bizottsága is „kivonta kardját” a gyomnövény elleni harcban.

Elsőként egyesületi formában

Az összefogás szélesítésére nyilván azért is szükség volt, mert a földhasználók sajnos nem mindig tesznek eleget a jogszabályi kötelezettségeiknek. Nyilvánvaló, hogy ma már földön és levegőben is gőzerővel folyik a felderítés, ráadásul az országosan 63 ezer tagot számláló polgárőrség is kialakította a maga kutyás, lovas felderítő szekcióit. Újabban viszont egyre gyakrabban hajtanak végre légi felderítést, hol girokopterrel, hol sárkányrepülővel, hol pedig siklóernyővel.

Ennek az országos programnak lett az egyik meghatározó szervezete a jó másfél esztendeje alapított Nyíregyházi Légi Felderítő Polgárőr Egyesület, amelynek 11 fős csapata Nyíregyháza külterületének a megfigyelését végzi, a lakott területtől számított mintegy 10 kilométeres sugarú körben.

– Egyelőre ötezer hektár megfigyelését vállaltuk 20 repült órában, és ehhez némi működési költséget is kapunk, hiszen egy-egy felszállás tízezres nagyságrendű költségét valamiből fedezni kell. Azért vagyunk büszkék az egyesületünkre, mert a védekezésnek ez a formája még nem nagyon terjedt el az országban. A Baranya megyei Kökényi Polgárőr Egyesület volt ebben a műfajban az úttörő 3–4 évvel ezelőtt, a mi indulásunkhoz is ők nyújtottak segítő kezet. – mondta el lapunknak Kovács Dániel, a szervezet alapító elnöke. – A hatáskörünk természetesen csak addig terjedhet, mint bármelyik más polgárőré: felderítünk, légi járőrszolgálatot látunk el, és ha fertőzött parcellát találunk, a területkoordináták megjelölésével feltöltjük a GPS nyomkövetésű kamerával készült felvételeinket a parlagfű-bejelentő rendszerbe. Mivel bűnmegelőzési kötelezettségeink is vannak, eltűnt személy keresését is végezhetjük a levegőből, viszont intézkedési jogkörünk nincs.

Kovács Dániel elmondta, a tagság minimum 4–5 éves repülési tapasztalattal rendelkezik, ő például a bátyjával 13–14 éve szeli a levegőeget, s korábban már egy idős néni keresésénél is kamatoztatták a felkészültségüket. Féltucat saját tulajdonú, átlagban három millió forintos értéket képviselő sárkányrepülővel rendelkeznek, de van közöttük egy háti motoros-siklőernyős és egy kisrepülőgép tulajdonos is.

Szigorú légügyi szabályozás

– Egy siklóernyővel alacsonyabbról szemügyre lehet venni egy területet, a földközeli repülés is biztonságosabb, de a sárkányokat szigorú légügyi szabályozás korlátozza, mi ugyanis csak lakott területeken kívül repülhetünk és 150 méter alá nem mehetünk – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Mint kiderült, az idei szezon zárórendezvényét már bő hete megtartották Pécsett, ami persze nem jelenti azt, hogy a projektnek vége szakadt. A parlagfű ugyanis akár november végéig is képes elárasztani a környéket az allergiás tüneteteket előidéző pollenjeivel.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában