Helyi közélet

2018.11.08. 14:25

Hobbija lett a hivatása, az élete

Fehérgyarmat - Különleges foglalkozásával határokat átívelő értékeket teremtett.

Fehérgyarmat - Különleges foglalkozásával határokat átívelő értékeket teremtett.

Nem mindennapi elfoglaltságot választott magának a fehérgyarmati Varga József. Nagy bajban lennénk, ha egyetlen szóval kellene jellemezni a munkáját, ugyanis túl sokrétű az a tevékenység, amit napról napra végez. Több foglalkozást viszont mondhatunk: modellkészítő, zenész, autószerelő, esztergályos.

Gyerekként kezdte

– A legelső modellemet általános iskolában készítettem el, ami egy repülőgép volt. Abban az időben még nem volt internet, itthon nem tudtam vásárolni ebben a témában írt könyveket, a televízióban pedig, ha volt is adás, nem erről szólt – kezdte történetét Varga József. Belső indíttatásból vágott bele a modellezésbe, eleinte csak fadarabokat faragott meg egy egyszerű késsel. Az élet azonban ekkor még más pályát szánt neki.

– Édesapámnak – hivatásos előadóművészként – volt egy Pipás nevű zenekara, ahol én, mint nagybőgős húztam a talpalávalót. Leginkább népzenéket játszottunk és nagyon szép sikereket értünk el. Egyszer az ÁFÉSZ zenekarok második helyezettjének járó díjat is elhoztuk – emlékszik vissza a modellkészítő.

Az első nagyobb munkák

Miután apja hegedűje az egyik fellépés után tönkrement, felajánlotta, hogy készít neki egyet. Egészen Szászrégenig mentek faanyagért, egy törvényszéki hangszerszakértő pedig a méretek megadásában segédkezett. A végeredmény olyan jó lett, hogy a Münchenben élő Benedek Péter neves hangszerkereskedő is megdicsérte. A hegedű születését egy nagybőgő is követte, a hangszerek pedig mind a mai napig a család tulajdonában vannak.

– Mindig a következő lépés jár a fejemben. A legnagyobb ellenségem a sorozatgyártás, éppen ezért semmiből nem készítek többet. A gyorsaság és precizitás az alapelvem, ezért sosem volt egyszerű számomra másokkal együtt dolgozni – mondja József.

Kitárult a világ

A szakközépiskolában autószerelést tanult, innentől kezdve a járművek motorikájához is értett. Imádja a gépszerkezeteket, 9 évvel ezelőtt építette meg az első gőzhajóját mahagóni fából, amibe már gépezet is került. A működő hajóért Tatán, a Vízi világ zene napján díjat is kapott. Az ezermester híre gyorsan terjedt, így nem sokkal később jött egy felkérés Székelyudvarhelyről, hogy építse meg az ottani Mini Erdély Park „élő” makett gőzösét, amellyel a gyerekeket tudják körbevinni a helyszínen.

– Hobbim az életem, imádom minden percét. Jelenleg még nem árulom el, hogy min dolgozom, de az biztos, ha elkészül, ez lesz életművem csúcsa – mesélte mosolyogva Varga József.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában