Helyi közélet

2018.11.18. 15:24

Kaktusz: nem szúrja a szemét

Újfehértó - Az Újfehértón élő File Lajos családi házában évek óta nevelget kaktuszokat, nem is egy fajtát.

Újfehértó - Az Újfehértón élő File Lajos családi házában évek óta nevelget kaktuszokat, nem is egy fajtát.

„Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem” – válaszolhatott volna Petőfi Sándor szavaival File Lajos arra a kérdésünkre, hogy miért foglalkozik gyermekkora óta kaktuszokkal, ám az újfehértói kétgyermekes családapa csak ennyit válaszolt: már kiskorában is voltak kaktuszai, ha jól emlékszik öt vagy hat darab, azóta pedig folyamatosan gyűjti őket.

Városnapi kaktuszbörze

– Nem tudom honnan a vonzalom, egyszerűen csak valahogy így alakult. Arra azonban kimondottan büszke vagyok, hogy Újfehértón, ahol a családommal élek, én rendeztem az első kaktuszbörzét. Éppen egy városnap volt, három gyűjtő érdeklődött – emlékezett vissza a kezdetekre File Lajos, aki elárulta azt is: azóta eltelt jó pár év, jelenleg 200 cserépnyi kaktuszt tart az otthonában. Mivel egyre inkább hűvösebbre fordul az időjárás, épp ezért lassan leviszi a kedvenc növényeit a pincébe, ahol számukra megfelelő a hőmérséklet, átlagosan 10 Celsius fok.

– Tavasszal majd visszaviszem a kertbe, addig egy kicsit aszalódnak a pincében, majd a jobb idő beköszöntével újra elkezdem azt a 25-30 fajtámat tápoldatozni és locsolni, a fejlődésüknek pedig elengedhetetlen a napfény. Fontos számukra a laza talaj és a megfelelő vízáteresztő képesség.

Szakkönyvekből tanult

– Amit egyébként tudok ezekről a növényekről, azt teljes mértékben magamtól tanultam meg, mondhatni autodidakta, azaz tapasztalati úton, illetve több szakkönyvet is elolvastam. Szépen, lassan kitapasztaltam azt, hogyan kell velük bánni. Vannak mexikói, perui és egyéb közép- és dél-amerikai fajtáim, sőt saját oltványaim is. A gyengébb növekedésű, ám de a színük miatt jól mutató egyedek önállóan nem élhetnek meg, azonban oltványokként tovább vihetik a fajtájuk specialitásait – fogalmazott lapunknak File Lajos, majd hozzátette: vannak gömbkaktuszai is.

Ezekről elmondta: a gömbkaktuszok (Gymnocalycium) nemzetsége több mint 50 fajt számlál. A legkönnyebben tartható és sikeresen virágoztatható növények közé tartoznak. Ezért tökéletes azok számára is, akik nem rendelkeznek elég idővel, vagy tapasztalattal más növények gondozásához.

TG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában