Helyi közélet

2018.11.28. 10:19

Lovaggá ütik a minisztert Újfehértón

Újfehértó - A pálinka lovagrendek tagjai az árverésből összegyűlt forintokat a szombati ünnepségen adják át.

Újfehértó - A pálinka lovagrendek tagjai az árverésből összegyűlt forintokat a szombati ünnepségen adják át.

Szent Miklós nemcsak a gyermekek védőszentje, hanem a pálinkafőzőké is. Emiatt született meg jó néhány évvel az a gondolat, hogy december 6. legyen minden évben a magyar pálinka napja is. Több évszázados hagyomány hazánkban a pálinkafőzés, amelyet ősatyáink hagytak ránk a XIV. századból.

A magyar gyümölcspárlat készítése évszázadokon keresztül szállt apáról fiúra, családról családra. Kezdetben értékmentő funkciója volt, majd tradíció, napjainkban azonban már a hungarikumok sorában foglalja el az ,,élet vize” a méltó helyét.

Lovag lesz a miniszterből

A Magyar Pálinka Lovagrend a minőségi pálinkafőzés ­megőrzésére és népszerűsítésére az idén immár tizen­harmadik alkalommal szervezi meg a magyar pálinka napját. Az idén ismét Újfehértó ad helyet a rangos eseménynek december 1-jén 10 órától a görögkatolikus templomban.

– Számos hazai és a határon túli lovagrend jelezte, hogy részt vesz ezen a nemes rendezvényen. Ott lesz az ünnepségen a Szabolcsi Pálinka Lovagrend, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, a Bükki Pálinka Lovagrend, a Szlovákiai Pálinka Lovagrend, az Erdélyi Pálinka Lovagrend, a Szent Miklós Pálinka Lovagrend Zentáról, illetve a rendezvény szervezőjeként a Magyar Pálinka Lovagrend – tájékoztatta lapunkat a pálinka napi ünnepség házigazdája, Papp József, a Zsindelyes Pálinka Zrt. igazgatóság elnöke, a Magyar Pálinka Lovagrend tagja.

– A görögkatolikus templomban fejet hajtunk Szent Miklós, a pálinka védőszentje előtt, majd szentmisével hálát adunk az idei év gyümölcsterméséért, a pálinkafőző mesterek arany kezéért. Ikonszenteléssel köszönik meg a lovagrendek tagjai a Pálinka Mikulásnak, hogy egész évben mellettük áll és segíti munkájukat, hiszen a pálinka nemcsak egy termék, hanem több évszázados hagyomány, valamint kulturális örökség és ajándék is egyben. A pálinkázás pedig egy olyan „szertartásforma”, amit fontos ápolni, hiszen a magyar gasztronómia szerves része. Dr. Nagy István agrárminiszter – aki egyébként újfehértói származású – sem gondolja a pálinka sorsát másként, így az újfehértói szertartás keretein belül örök hűséget fogad a pálinka népszerűsítésére és kulturált fogyasztására, vagyis felszentelik a pálinka lovagrend teljes értékű tagjává.

Szentelnek zászlót, ikont

Szent Miklós nemcsak a pálinka védőszentje, hanem a gyermekek ajándékozója is, így a lovagok nem érkeznek üres kézzel a szentmisére. A lovagrendek tagjai jótékonysági pálinka árverést tartottak és az összegyűlt 800 ezer forintot szociális célokra ajánlják fel az Újfehértói „Istenszülő Oltalma” Gyermekekért Egyesület részére, az összeget a misén átadják Kocsis Antal újfehértói görögkatolikus parókusnak, aki egyben a szentmisét is celebrálja. A szertartás keretében szentelnek zászlókat, pálinkákat, Szent Miklós ikont, valamint átadnak elismeréseket is.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában