Helyi közélet

2018.11.30. 09:38

Megvan a harmincezredik látogató a múzeum „Munkácsy 50” kiállításán

Nyíregyháza - Továbbra is töretlen a Munkácsy-kiállítás népszerűsége a Jósa András Múzeumban.

Nyíregyháza - Továbbra is töretlen a Munkácsy-kiállítás népszerűsége a Jósa András Múzeumban.

Az idén 150 éves Jósa András Múzeum jubileumi évet ünnepel és ebből az alkalomból a korábbiaknál is színvonalasabb kiállításokkal és programokkal várják a betérő vendégeket.

Képek a Bagolyvárban

Munkácsy Mihályt mindenhol ismerik a világon, a magyar gyerekek pedig már egészen kicsi korban, általános iskolás tanulmányaik alatt találkoznak a nevével. A festő képeinek egy része még tavasszal érkezett megyénkbe, először a kisvárdai Bagolyvárban állították ki a világhírű festőművész harminc műalkotását. A szociális bérlakásokból átalakított kiállítótérben megnyitott tárlat tökéletesen visszaadta Munkácsy fejlődését, első, realista korszakát és érettebb évei munkásságát. Az ifjú művész történelmi festőnek készült, de hamar ráébredt, hogy neki más való. Számtalan csend­életet, életképet, tájképet is festett, a legtöbben mégis bibliai témájú alkotásait ismerik.

Miután áttért a realista ábrázolásmódra, megalapozta hírnevét és megbecsülését a legjelentősebb párizsi művészek körében. A változás képessége folyamatosan ott munkált benne, a szegény sorból jövő festőművész pedig élete végéig híven tolmácsolta azt a világot a nagyközönség felé.

Érkezés a megyeszékhelyre

A Múzeumok éjszakája programsorozat keretein belül Kisvárdáról Nyíregyházára költözött át a felbecsülhetetlen eszmei értékű tárlat. Az akkor még 30 képet bemutató kiállítás bővülésére egészen augusztus 20-áig kellett várni, amikor a fennmaradó 20 alkotás is megérkezett az Ermitázsból, Oroszország leghíresebb múzeumából. Ezután kapta meg a „Munkácsy 50” elnevezést a gyűjtemény, ami immár nemcsak festett képeket, de rajzvázlatokat is tartalmaz. Ehhez hasonló kiállítás húsz éve nem volt Magyarországon. A tárlatot eredetileg október 15-éig látogathatták volna a vendégek, azonban, tekintettel a nagy érdeklődésre, december 16-áig meghosszabbították. A kiállítás látogatottsága meghaladta a Seuso-kincsekét is, azt a tárlatot összesen 22 ezer látogató tekintette meg három hét alatt a múzeumban.

A szerencsés látogató

Csütörtökön megérkezett a kiállítás harmincezredik látogatója Bordás Zsuzsanna személyében. – Nagy rajongója vagyok a művészeteknek, ezen belül is kifejezetten a festészetet szeretem. Mint minden valamirevaló műkedvelőnek, az én szívemben is kiemelt helyet foglal el Munkácsy Mihály munkássága, ezért másodszor is eljöttem megnézni a képeit – mesélte a szerencsés látogató.

A nyíregyházi hölgyet dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója, valamint dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is köszöntötte. A vendég nem távozott üres kézzel, hiszen egy jövő évre szóló, a múzeum bármely kiállítására felhasználható tiszteletjegyet és a Munkácsy kiadványait tartalmazó kata­lógust kapott ajándékba a város meglepetéscsomagja ­mellé.

KM


[related-post post_id="3974945"]

[related-post post_id="3961306"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában