Helyi közélet

2018.11.29. 15:56

Ránézni is jó a középiskolára

Nyíregyháza - A Sipkayban is szigeteltek, ajtókat, ablakokat cseréltek, napelem került az iskola tetejére.

Nyíregyháza - A Sipkayban is szigeteltek, ajtókat, ablakokat cseréltek, napelem került az iskola tetejére.

Ha Sipkay Barna, lapunk volt József Attila-díjas újságírója szerdán letekintett az égi írógépe mögül, minden bizonnyal elégedetten állapította meg, hogy a róla elnevezett nyíregyházi középiskola nemcsak meg­szépült, hanem korszerűbbé is vált.

– Jó döntést hoztunk akkor, amikor úgy döntöttünk, hogy a TOP-os forrásból 1 milliárd forintot nem ipari park fejlesztésre, hanem önkormányzati tulajdonú épületek, s ami kiemelten fontos, oktatási intézmények fel- és megújítására fordítunk – mondta az iskola bejárásán és a projekt ünnepélyes zárórendezvényén dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, a város nem fenntartója, nem üzemeltetője az iskoláknak, de kiemelten fontos, hogy az infrastruktúra megfelelő legyen, mert ez hozzájárul az oktatás színvonalának emeléséhez is. Gazdasági szempontból pedig nagy jelentőségű, hogy a szakgimnáziumok és szakközépiskolák felkészült szakembereket képezzenek.

Szakembereket képeznek

– Amikor létrejöttek a szakképzési centrumok, az lett az elsődleges feladatuk, hogy jó szakemberekkel segítsék a gazdaság fejlődését – folytatta a gondolatot köszöntőjében Gurbánné Papp Mária. – Nyíregyháza és térségének gazdasága dinamikusan fejlődik, ehhez a jövőben is azzal járulhatunk hozzá, ha különböző szakterületeken jól képzett munkaerő áll rendelkezésre – tette hozzá a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

– A Sipkay a kereskedelmi, vendéglátóipari, valamint az idegenforgalmi szakemberek képzésének megyei centruma. A turizmus húzóágazat Nyíregyházán, ez azt is jelenti, hogy még több turisztikai végzettségű fiatalra lenne szükség, s ennek érdekében a Nyíregyházi Egyetemmel is együttműködve szeretnének tenni azért, hogy valóban megfelelő számban legyenek, s itt is maradjanak – mondta a főigazgató, aki megjegyezte: bár nem Nyíregyháza a fenntartójuk, de nyíregyházi intézményként az itteni érdekeket akarják szolgálni a tankerületi központtal együtt. Jövőre a Széchenyi István középiskola korszerűsítését a centrum önerőből valósítja meg – jelentette be.

Otthonos környezet

– Újraszigetelték és meg­szépült a homlokzat, elkészült a vízszigetelés, kicserélték a nyílászárókat, korszerűbb lett a fűtés – sorolta a több mint 240 millió forintos fejlesztés részleteit Tóthné Zsigó Zita, a NySzC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója.

– Energetikai szempontól is nagyon lényeges változás, hogy amikor belépünk az épületbe, akkor egy meleg, otthonos környezet várja a hozzánk érkezőket. Energiahatékonyság terén a szakképzési centrum egy másik pályázattal segítette, hogy napelemek kerüljenek az iskola tetejére, így az energiamegtakarítás terén is nagyot léptünk előre – mondta az iskola igazgatója. Megjegyezte: mindannyian nagyon örültek a fejlesztésnek, melynek része volt egy akadálymentesített mosdó és bejárat kialakítása is.

Folytatódó felújítások

– Nagy eredmény, hogy sikerült azt a hét intézményt felújítanunk, amit elterveztük, ebben négy iskola van, a Vasvári Pál és a Zrínyi Ilona gimnázium, a Sipkay középiskola, valamint a Bem József iskola Kazinczy tagintézménye. Ezen felül korszerűbb lett a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, az 1. számú Idősek Klubja, továbbá a polgármesteri hivatal „B” épülete – részletezte a több mint egymilliárd forintos projekt elemeit dr. Kovács Ferenc. A polgármestertől megtudtuk: az intézményi felújítások folytatódnak, jövőre a Sója Miklós és a Gárdonyi iskola, valamint az ÉVISZ korszerűsítése következik, a közbeszerzési eljárások előkészítése már elkezdődött, s van, ahol már ki tudták írni a pályázatot is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában