Helyi közélet

2018.12.20. 09:45

Főként kutyák voltak a bűncselekmények áldozatai

Nyíregyháza - Tavaly 34 állatkínzásos ügyben emeltek vádat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Nyíregyháza - Tavaly 34 állatkínzásos ügyben emeltek vádat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Arról gyakran olvasni a híradásokban, hogy az ügyészség állatkínzás miatt vádat emelt valakivel szemben. Tavaly megyénkben 34 ilyen vádemelés volt, főként kutyák ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Pert indíthat az ügyész

– Ugyanakkor az ügyészségi és az állatvédelmi törvény lehetőséget ad az ügyésznek arra, hogy amennyiben az állatvédelmi szabályok megsértésével kapcsolatban tudomására jut valamilyen információ, akkor eljárást kezdeményezzen az állatvédelmi hatóságnál. Arra is lehetősége van az ügyésznek, hogy pert indítson az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó jogszabályok megsértése esetén, és ebben a perben kérheti, hogy a bíróság tiltsa el a tevékenységtől az állattartót, sőt kötelezze az így okozott kár megtérítésére. Mindezen feladatokat az ügyészség közérdekvédelmi szakágában dolgozó ügyészek látják el – osztotta meg dr. Szilágyi László, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Ezen a területen dolgozik a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészségen dr. Diczkó Mariann ügyész, aki munkaidőn kívül is tevékeny állatvédő, például családtagjaival az Állatok karácsonya rendezvény keretében több, menhelyen elhelyezett kutyát is megsétáltatott.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában