Helyi közélet

2019.01.16. 19:18

360 fokos videó: Vérben fürdő boszorkány vagy nemes hölgy? Nézz körbe a nyírbátori panoptikumban!

Nyírbátor - A Báthori Várkastély és Panoptikum kiállított alakjai a történelmi ismereteket egy kis borzongással vegyítik a látogatóknak.

Nyírbátor - A Báthori Várkastély és Panoptikum kiállított alakjai a történelmi ismereteket egy kis borzongással vegyítik a látogatóknak.

A nyírbátori várkastélyról 1549-ből származnak az első írásos emlékek. Az évszázadok vihara jelentősen megrongálta, 2006-ban egy nagy felújításnak köszönhetően nyerte el mai állapotát. Az épületben napjainkban egy panoptikum látható, amely a Báthoriak életének és fontosabb történelmi pillanatoknak állít emléket. A negyvenöt figura Megyeri János szobrászművész alkotása.

– Igazából ezek nem viaszfigurák, egy gumiszerű anyagból készültek – mondta el Farkas Edit, a Báthori Várkastély és Panoptikum idegenvezetője. – Érdekesség, hogy a szőrszálakat egy tű segítségével, egyesével szúrták a szobrokba, sőt: készítőjük ki is sminkelte őket.

Az első kiállítóterem a kenyérmezei csata pillanatait ábrázolja Báthori István győzelmet ünneplő embereivel és a fogságba esett török katonákkal, egy másik szoborcsoport az 1549-es nyírbátori egyezmény megkötésének körülményeit eleveníti fel. Az első emeleten egy lovagterembe érkezünk, amely a középkori étkezési szokásokat mutatja be egy életképpel, majd a látogatók a Báthory Erzsébet-terembe érkeznek, amely hátborzongató legendákat kelt életre.

– Báthori Erzsébetről azt beszélték, hogy vérben fürdött szépségének és fiatalságának megőrzésére, emiatt elítélték boszorkányság vádjával – tette hozzá Farkas Edit. – A mostani Szlovákia területén lévő csejtei vár tornyába zárták, ott raboskodott élete végéig. Azt valljuk, hogy ez a legenda nem igaz: Báthori Erzsébet nagyon gazdag volt, és csak azért vádolták meg, hogy megszerezhessék a vagyonát.

Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában