Helyi közélet

2019.01.22. 08:40

A méhnyakrákba nem kell belehalni!

Nyíregyháza - Rendszeres szűréssel és védőoltással szinte 100 százalékban megelőzhető a rák kialakulása.

Nyíregyháza - Rendszeres szűréssel és védőoltással szinte 100 százalékban megelőzhető a rák kialakulása.

Méhnyakrákkal évente 1000-1200 nőt, leánygyermeket diagnosztizálnak hazánkban, s mintegy fél­ezren halnak bele minden évben a betegségbe. A szám azért döbbenetes és fájó, mert szinte 100 százalékban megelőzhető, időben felismerve gyógyítható – hangzott el a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyíregyházi rendezvényén.

A rákképződés hosszú folyamat

A Korzó Bevásárlóközpont III. emeletén szorgos kezek készítették a mályvaszínű karkötőket, láncokat, melyeket a kórházban fekvő, műtét előtt álló vagy már abból gyógyuló betegek kapnak meg. A karkötő üzenet, hogy nincsenek egyedül!

Közben a kerekasztal beszélgetés résztvevői a megelőzésről, a szűrésekről, a HPV elleni védőoltásról beszélgettek, tényeket sorakoztattak és tévhiteket oszlattak el, mert a programsorozat legfontosabb célja, hogy mindenkihez eljusson az üzenet, a méhnyakrákba nem kell belehalni!

– Ez nem halálos betegség – hangsúlyozta dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, szülész-nőgyógyász főorvos – de ehhez az kell, hogy időben felfedezzük. A méhnyak sejtjeiben végbemenő rákképződés általában igen hosszú folyamat, így a rendszeres szűrés eredményes módja a megelőzésnek, ezért nagyon fontos, hogy 26-65 közötti nők háromévente vegyenek részt szervezett nép­egészségügyi méhnyakszűrésen. Ha időben felfedezik a méhnyak kóros elváltozását, akkor az a rák kialakulása előtt kezelhető.

Védőoltás fiúknak is

– A méhnyakrák tulajdonképp az egyetlen rák, ami ellen van védőoltás – mondta dr. Zákány Zsolt, a Finnamed Klinika szülész-nőgyógyász főorvosa, s megjegyezte: ezzel kapcsolatban is hallani az oltásellenes véleményeket. Nagyon fontosnak nevezte, hogy Magyarországon a HPV elleni védőoltás minden hetedik osztályos (12 éves) lánynak elérhető, és ma már a 9 komponensű vakcinát kaphatják meg. Ez az oltás 7 magas kockázatú, azaz rákkeltő, illetve 2 alacsony kockázatú, azaz nem rákkeltő HPV ellen nyújt védettséget – ismertette a főorvos. – Egész biztosan beadatom a lányomnak a védőoltást – jelentette ki, amivel egyben cáfolta a mellékhatásokról szóló rémhíreket, valamint azt a téves állítást is, hogy az oltás rákot okoz.

– Az oltásban nincs benne a vírus DNS-e, csak egy fehérjeburok, ami biztosítja, hogy az immunrendszer kialakíthassa a védettséget – tette hozzá dr. Adorján Gusztáv.

– A felnőtt nőknél is hatásos a védőoltás, függetlenül attól, hogy korábban volt-e HPV-fertőzésük vagy nem. HPV-vel életünk során többször is megfertőződhetünk, az újabb fertőzések ellen nyújthat védelmet a vakcina – erről már dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház szülészet-nőgyógyászati ­osztályát vezető főorvos beszélt. – A védettség pedig hosszútávú.

A védőoltás a méhnyakrák mellett további HPV okozta betegségek kialakulásának kockázatát is nagy mértékben csökkenti, így például a végbélrákét, szeméremtestrákét, nemi szervi szemölcsökét. A HPV elleni védőoltást fiúk, férfiak is megkaphatják – térítés ellenében –, az ő esetükben a szájüregi garatrák, végbélrák, ill. a nemi szervi szemölcsök megelőzése az elsődleges cél.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában