Helyi közélet

2019.01.31. 10:54

Balla Irma gyilkosság - A gyanúsított azzal védekezett, hogy a szél fújta be az ablakon a DNS-ét

Nyíregyháza - D. Lajos az első vallomásában azt mondta: ami a legnagyobb bűnöm az életemben, B. Irma megölése.

Nyíregyháza - D. Lajos az első vallomásában azt mondta: ami a legnagyobb bűnöm az életemben, B. Irma megölése.

A büntetés-végrehajtási intézet négy munkatársának gyűrűjében érkezett a törvényszékre csütörtökön D. Lajos, akit azzal vádolnak, hogy 2007. április 6-án este bement a Debrecenben élő B. Irma lakásába, ahol különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból megölte a nőt, majd egy mobiltelefonnal, egy MP3 lejátszóval és 20 ezer forinttal távozott a házból, s maga után kulcsra zárta az ajtót.

Brutális, embertelen

Bodnár Zsolt bíró ismertetésében elhangzott, hogy a feltételes szabadságon lévő D. Lajos anyagi gondokkal küzdött, s úgy döntött, hogy a tudomása szerint egyedül élő B. Irma önkormányzati képviselő házából fog pénzt és értékeket szerezni. D. Lajos a lakrész ablakán benézve látta, hogy az asszony a házban egyedül tartózkodik, és ébren van. A bejárati ajtó nem volt kulcsra zárva, bement és a nála lévő feszítővassal fejbe vágta a nőt, majd több alkalommal nagy erővel lesújtott az arcára és a fejére, a nyakára mért ütéssel pedig olyan gégesérüléseket okozott, amelyek az asszony azonnali halálát eredményezték. Az összesen 21 sérülés miatt, tette brutális és embertelen volt, ezért minősítette a bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek az esetet.

– Ami a legnagyobb bűnöm az életemben, egy emberölés, B. Irma megölése – mondta D. Lajos 2009-ben, amikor egy másik bűncselekmény, lopás miatt hallgatták ki. A férfi vallomásában olyan részletekről számolt be, amelyet csak az ismerhetett, aki a helyszínen járt. Többek között pontos leírást adott az áldozat testhelyzetéről, ruházatáról, a lakásban lévő tárgyak elhelyezkedéséről, arról, hogy milyen műsort ment a tévében, hol ásta el később az ellopott mobiltelefont, s azt sem tudhatta más, hogy a kukában egy vörösboros üveg van, amibe a tettes bele is kortyolt – hangzott el a csütörtökön, a kihirdetett ítélet szóbeli indoklásában.

Szél fújta DNS

– Amikor az ügyész rákérdezett, tudja-e, hogy a beismerése milyen következményekkel jár, a férfi azt válaszolta: igen, de jobb mint bűnösként élni és ez amúgyis egyszer kijött volna belőlem, nem bírtam volna magamban tartani – olvasta fel a bíró. D. Lajos az első beismerő vallomását követően pár nappal később is elismerte, hogy megölte a képviselőnőt, azonban akkor az apró részletekre már nem emlékezett. A férfi vizeletében kismennyiségű anfetamin hatóanyagot találtak, ezért volt szükség az újabb kihallgatásra. S ő maga is elismerte, már az első vallomásakor, hogy fogyasztott kábítószert, de este annak hatását már nem érezte, s kijelentette: most minden szavam, amit kimondok, tiszta tudatomból ered.

A későbbi gyanúsítotti kihallgatásokon és a bírósági tárgyaláson D. Lajos már tagadta a bűnösségét, azt állította, a médiából szerezte az értesüléseit, ezért tudott részleteket mondani. B. Irma ruháján és ágytakaróján megtalálták a vádlott DNS-t is, amire azt mondta, hogy „a szél fújta be az ablakon”, ezt azonban a szakértők kizárták. A másik magyarázata az volt, hogy a nő ugyanazt a szerszámot megfogta, amit ő, így áttételesen került rá a DNS. (D. Lajos a képviselő házával szomszédos telken dolgozott pár napig segédmunkásként.) A bíróság sem fogadta el a védekezését.

Folytatás az ítélőtáblán

Az ítélethirdetésen elhangzott, a bűncselekmény elkövetésekor az akkor hatályos Btk. az emberölés minősített esete 10-től 15 évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. A törvényszék a súlyosító (büntetett előéletű, visszaeső, tettét a feltételes szabadság hatálya alatt követte el)és enyhítő körülményeket (a vádlottnak fel nem róható időmúlást, s azt, hogy az elkövetés és annak elbírálása között több mint 11 év telt el) is figyelembe véve nem az életfogytig tartó, hanem a 15 évig terjedő fegyházbüntetés kiszabása mellett döntött, azzal, hogy feltételesen nem bocsátható szabadságra.

Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, mert az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó szabadságvesztésért, a vádlott felmentésért, a védő enyhítését, illetve felmentéséért fellebbez.

Jogerős ítéletre vár

Az ítélethirdetésen jelen volt B. Irma fia is, aki lapunknak azt mondta, abban bízott, hogy életfogytig tartó szabadságvesztést kap a D. Lajos.

– Sejtettem, hogy nem lesz az elsőfokú ítélet jogerős, várható volt a fellebbezés – tette hozzá Sándor, aki ellen 2008-ban Debrecenben emeltek vádat, azzal gyanúsították, hogy megölte az édesanyját. A Debreceni Törvényszék 2010-ben hozott ítéletében a fiú bűnösségét állapította meg, ezt azonban a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban a Debreceni Törvényszék 2012-ben bizonyítottság hiányában felmentette S. Sándor, és ezt az ítéletet 2013-ban a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta. 2015. december elsején a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség már D. Lajos ellen emelt vádat a képviselőnő megölése miatt.

– Várom, hogy jogerős ítélet megszülessen, mert csak akkor van lehetőségem arra, hogy perújrafelvételt követően bűncselekmény hiányában mentsenek fel. Erre az „erkölcsi kártérítésre várok” – fogalmazott S. Sándor.


[related-post post_id="4118369"]

[related-post post_id="3289263"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában