Helyi közélet

2019.01.22. 14:39

Beköszöntött a Jégkorszak Nyíregyházán

Nyíregyháza - A tárlatot az elmúlt egy évtizedben hazánk számos településén és külföldön is láthatták az érdeklődők.

Nyíregyháza - A tárlatot az elmúlt egy évtizedben hazánk számos településén és külföldön is láthatták az érdeklődők.

Nyíregyháza. – Tavaly ünnepeltük a Jósa András Múzeum fennállásának 150. évfordulóját. Sikeres évet zártunk, több mint hatvanezer látogatót fogadtunk 2018-ban, a Seuso-kincsek és a Munkácsy-képek sokakat vonzottak, ahogy tizenkét kamarakiállításunk és állandó tárlatunk is. Az előző évben igyekeztünk felmérni a látogatók igényeit, és nagyon sokan jelezték, hogy fogékonyak lennének a természettudományi kiállításokra, ezért is nagy öröm, hogy Nyíregyházára érkezett a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című vándortárlata – mondta a kiállítás keddi megnyitóján dr. Rémiás Tibor.

A Jósa András Múzeum igazgatója hozzátette: az intézmény történetében még nem volt a mostanihoz hasonló nagyszabású természettudományi tárlat. Kettős céllal fogadták, egyrészt, hogy kielégítsék a látogatói igényeket, másrészt azért, hogy a saját paleontológiai és zoológiai anyagát is be tudja mutatni az intézmény, hiszen a megyében is találtak a korszakból fennmaradt műtárgyakat, amiket szerettek volna az érdeklődők elé tárni. Mindezeket múzeumpedagógiai foglalkozásokon, rendhagyó tárlatvezetések és családi napok alkalmával ismerheti meg részletesen az intézmény közönsége.

– A Jégkorszak március 31-éig tekinthető meg, ezután „forró váltásban” a Szóra bírt csontjaink című antropológiai kiállítása látható majd a Jósa András Múzeumban – ismertette dr. Rémiás Tibor.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntőjében kifejtette: nagy öröm, hogy a múzeum vezetése és dolgozói keresik a közös hangot a nyíregyháziakkal. Az önkormányzat ezután is minden előremutató lépésében támogatja az intézményt, hiszen itt őrzik kultúránk tárgyiasult emlékeit, amit nem csak megtartani nagyon fontos, segíteni kell a további fejlődésben is.

– Ami napjaink megszokott klímájától, környezetétől, élővilágától eltér, az mindig érdekes. A Föld történetében több eljegesedési időszak is volt, a legutolsó 2,5-2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött. Jelentősen kihatott a Kárpát-medence élővilágára is, annak ellenére, hogy soha nem borította jég, hiszen ide menekültek azok az élőlények, amelyek az érintett területeken elpusztultak. Annak, amit mi szeretünk leegyszerűsíteni jégkorszakra, voltak hideg, jeges és napjainktól melegebb szakaszai. Ez a dinamizmus pedig olyan sajátos élővilágot eredményezett, ami napjainkra is kihat. A jelen klímaváltozását ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével tudjuk megérteni, kicsit rekonstruálni, ezért fontos időszak ez a kutatók számára – árulta el prof. dr. Füköh Levente egyetemi magántanár, biológus és paleontológus. A professzor megjegyezte: nagyon sokszor értetlenül állnak az emberek, amikor azt hallják, hogy még mindig egy jégkorszakban élünk.

– Most egy felmelegedési periódusban járunk, ami azt jelenti, hogy a jeges időszakok között jön egy meleg csúcs. Nehéz ezt elfogadniuk a ma élőknek, hiszen nincsenek közvetlen élményeik azt ezt megelőző időszakról. A kiállítás talán segít mindezek megértésében.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában