Helyi közélet

2019.01.11. 12:59

Érkezik a Csókos asszony

Nyírbátor - Az egyik legnépszerűbb magyar operettet Nyírbátorban mutatja be a Pesti Művész Színház társulata.

Nyírbátor - Az egyik legnépszerűbb magyar operettet Nyírbátorban mutatja be a Pesti Művész Színház társulata.

Zerkovitz Béla építészmérnökként szerzett diplomát, a nevét mégsem az épületei tették híressé, dalai és operettjei annál inkább. Zeneszerző, színigazgató, népszerű sanzon- és operettszerző volt, a századforduló utáni magyar kuplé- és sanzonszerzők egyik legjelentősebb alakja.

Rajongott a színházért

Műegyetemi tanulmányai alatt írta meg első dalát, egy társas összejövetelen egy barátja énekelte el az „Integrál Böske” című számát. Néhány nappal később felkereste Baumann Károlyt, az Orfeum népszerű énekesét, aki elkérte tőle a számot, hogy műsorába illessze. A dal sikert aratott, így kezdődött Zerkovitz pályafutása, ami alatt több mint 1000, a nevéhez fűződő sláger született.

A színházak egyfelvonásos darabjaiba írt betétszámokat, de operettjei is népszerűek lettek. Dalait a legkisebb kocsmákban is énekelték, fütyülték, ő volt a magyar kuplé megteremtője. Magyarosította az orfeumi dalokat, a zenés színpadok műsorát. Ő maga is rendelkezett zenei ismeretekkel; tanulmányait Mészáros Imrénél, az Operaház akkori igazgatójánál végezte. Rajongott a színházért, évekig volt az Orfeum igazgatója és a városi színház vezetője. Barátai között nemcsak magyar, hanem híres külföldi művészek is voltak, mint Grock vagy Josephine Baker. Zenei teljesítményét elismerte szinte az egész világ, sokszor nyaralt együtt például Giacomo Puccinivel.

Örökzöld slágerek

Mi muzsikus lelkek, Most, amikor minden virág nyílik, Gyere, te nímand!, Van a Bajza utca sarkán egy kis palota, Látta-e már Budapestet éjjel, Asszony, asszony, csókos asszony, Asszonykám, adj egy kis kimenőt!, Éjjel az omnibusz tetején – ezeket a dalokat szinte mindenki ismeri. Örökzöld slágerek, amelyek Zerkovitz Béla egyik legnépszerűbb operettjében, a Csókos asszonyban csendülnek fel. Ezek a dalok már önmagukban is vonzóvá tesznek egy előadást, ha pedig ezek mellé kitűnő színészek, remek táncok, humor és kacagás is társul, azt már akár kihagyhatatlannak is minősíthetjük.

Hová lett a vőlegény?

Az operett története Pesten, a Józsefvárosban játszódik. A Nagytemplom utcában Katóka ünneplésére készül a háznép. Katóka, teljes nevén Pünkösdi Kató ugyanis színinövendék, és éppen előadása volt a színházban, ahol a Csókos asszony című operett címszerepét játszotta. Nevelőapja, Kubanek Tóbiás hentesmester és a háznép Katóka és Dorozsmai Pista eljegyzését szervezi. Közben Báró Tarpataky, a híres mecénás érkezik a Nagytemplom utcába, mert látta Katókát a délutáni előadáson. A bárónak nagyon megtetszik a lány, ezért meghívja a Bajza utcai palotájába, ám Katóka nem fogadja el az invitálást. Dorozsmai nem tudta visszaszerezni a zálogba adott jegygyűrűket, ezért elmenekül az eljegyzésről egy esti privát orfeumi fellépésre. Az eljegyzésre összegyűlt vendégek már csak a vőlegényt várják, de ő nincs sehol. Katóka teljesen összeomlik, és elrohan a Nagytemplom utcából… a Bajza utcába…

A Csókos asszonyt január 21-én 19 órától a Pesti Művész Színház művészei mutatják be a nyírbátori kulturális központban, az előadás rendezője Halasi Imre.

Színlap

Szereposztás

Báró Tarpataky: Virágh József/Egyházi Géza/Kelemen Csaba

Pünkösdi Kató: Fogarassy Bernadett

Dorozsmay Pista: Csengeri Attila/Egyházi Géza

Ibolya Ede: Czető Roland/Bodrogi Attila

Salvotore: Egri László

Hunyadiné: Esztergályos Cecília/Sáfár Anikó

Rica Maca: Tunyogi Bernadett/Cseke Katinka

Kubanek, hentes: Harsányi Gábor/Faragó András/Fogarassy András

Rendező: Halasi Imre

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában