Helyi közélet

2019.01.19. 10:58

Hogyan gyógyítsuk be a fák sebeit?

Nyíregyháza - Az elhanyagolt sérüléseken hamar megtelepedhetnek a penész- és taplógombák.

Nyíregyháza - Az elhanyagolt sérüléseken hamar megtelepedhetnek a penész- és taplógombák.

Gyümölcs- és díszfáinkon gyakran keletkezhetnek sebek, sérülések. Érdemes ezeket minél gyorsabban és szakszerűen ellátni.

Sérülések az év bármely időszakában előfordulhatnak egy nagyobb vihar után, túl sok termés esetén, de kerti munkák során gépek is okozhatnak sebeket. A fákon keletkezett sebeket érdemes azonnal ellátni, mivel az elhanyagolt sérüléseken hamar megtelepedhetnek a penész- és taplógombák, megtámadhatják a szúbogarak. Ezen kórokozók és kártevők hamar a fa pusztulásához vezethetnek.

Nehezen gyógyulnak

A gépek okozta roncsolt sebek nagyon nehezen gyógyulnak, ezért körültekintően kell ellátni őket. A seb felületét le kell tisztítani, és éles késsel a roncsolt szöveteket az egészséges részig el kell távolítani. Az így keletkezett sebfelületet fasebkezelő anyaggal bekenjük, és mindaddig ismételjük, ameddig a seb körüli szövetek burjánzása el nem indul.

Ennél egy picit bonyolultabb a fák odvainak kezelése, de ez is egy kis odafigyeléssel egyszerűen megoldható. Fáinkon akkor keletkeznek odvak, ha a megsérült vagy levágott ágak helyét nem kezeljük megfelelően, vagy metszésnél tarisznyaakasztót hagyunk. Mélyre hatoló odú amiatt jön létre, mert a faszövetek korhadása gyorsabb, mint a kéregszövetek burjánzása. Ha már odú keletkezett a fán, nem kell elkeseredni, meg lehet menteni a fát a további károsodástól. Az élő szövetig meg kell tisztítani az odút éles késsel vagy fakaparóval. A megtisztított üreget kitömhetjük gipsszel vagy cementhabarccsal. Mindig figyeljünk arra, hogy a tömítőanyag teljesen töltse ki az odút és a felülete ne repedezzen. Ha ez mégis megtörténne, sebkezelő anyaggal le kell kenni a tömítőanyag felületét, mert légmentesen kell lezárnunk a réseket, így elkerülhetjük a további fertőzéseket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában