Helyi közélet

2019.01.16. 17:31

Lassan félszáz éve, hogy elhunyt

Nyíregyháza - Rövid élete alatt Váci Mihály rengeteget tett Nyíregyházáért és a megyéért is, méltó megemlékezést érdemel.

Nyíregyháza - Rövid élete alatt Váci Mihály rengeteget tett Nyíregyházáért és a megyéért is, méltó megemlékezést érdemel.

Tervezetten és szervezetten készül névadója születésének 95., halálának 50. évfordulójára a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület, az előbbi jubileum az idén, az utóbbi kerek évforduló jövőre lesz aktuális – tájékoztatta lapunkat Stick Gyula, a civil szervezet alapító elnöke.

– Mint mindig, tavaly év végén is a VMKK-val közösen emlékeztünk meg a Nyíregyháza-Ókistelekiszőlőben 1924. decemberében született Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító születési évfordulójáról.

– Szervezetünk tovább folytatja a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban elkezdett kutatási munkálatait, hogy még többen és még teljesebben megismerhessék a költő munkásságát.

A fiatalokat is megszólítják

A szakmúzeum nagy segítségünkre van abban, hogy a kettős jubileumra tervezett kiadványunkban érdekes dokumentumokat, új információkat tárhassunk az olvasók elé. Már elkészült a Váci munkásságát bemutató asztali naptárunk, illetve a zsebnaptárunk.

– A „szőke város” fia sokat tett ezért a megyéért, illetve megyeszékhelyért, munkássága vitathatatlanul értékes és figyelemreméltó, ennek előadások, kulturális programok, sőt fiatalokat megszólító nyári táborozások alkalmával is hangot szeretnénk adni – taglalta Stick Gyula.

Kitűnt a kortársai közül

Miként azt dr. Dámné dr. Rácz Magdolna, a Jósa András Múzeum munkatársa közelmúltban tartott előadásában elmondta: Váci a Kádár-rendszer időszakában, a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig Magyarország ünnepelt és legtöbbet szavalt kortárs költője volt, rövid élete alatt nagyon sokat tett Nyíregyházáért és megyénkért is. Felemelő érzés olvasni a műveit, amelyek szülőföldjéhez kapcsolták.

Szegény tirpák családba született, de éles eszével és törekvésével kitűnt a kortársai közül. Bejárta a világot, írói élményeket gyűjtött, és megfigyelte, hogyan élnek az emberek.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában