Helyi közélet

2019.01.02. 11:46

Nélkülözhetetlen segítség az esküvő napján

Nyíregyháza - Az esküvői szokások, hagyományok népenként, sőt vidékenként is nagy eltéréseket mutatnak. A nyugati kultúrában általánosan elterjedt a koszorúslányok vagy nyoszolyólányok részvétele az esküvőn.

Nyíregyháza - Az esküvői szokások, hagyományok népenként, sőt vidékenként is nagy eltéréseket mutatnak. A nyugati kultúrában általánosan elterjedt a koszorúslányok vagy nyoszolyólányok részvétele az esküvőn.

A nyoszolyólányoknak eredetileg az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt. Egyforma ruhát viseltek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket vagy a menyasszony elrablóit. Az elnevezés a nászolólány szóból ered, ők voltak azok, akik a menyasszony ágyát készítették elő. A nyoszolyólányok ruhája, szerepük a lagzin eltérő egy-egy kultúrában. Régen, még mielőtt az esküvői menet elindult volna, egyiküket kivezették mátkáját kikérő vőlegény elé, hogy őt vigye oltárhoz a menyasszony helyett. Ezt az ajánlatot a vőlegény (násznagya) minden esetben visszautasította, szegény kis nyoszolyólány legnagyobb bánatára. A lányok lehetnek pici lánykák, nagylá­nyok, s lehetnek családtagok és barátok egyaránt. Mindig a menyasszony közelében kell lenniük, hogy segíthessenek, rózsaszirmokat szórnak a pár lába elé, viszik a menyasszony uszályát, fátylát. Tévhit, hogy rózsaszínű ruhát kell viselniük, az a fontos, hogy az öltözékük harmonizáljon a menyasszonyéval. Akit felkérnek erre a posztra, fogadja el a menyasszony kívánságát! A kislányok virágokat, kiskosárkákat visznek, amik színükben, stílusukban harmonizálnak a menyasszony csokrával és az egyéb virágdíszekkel.

A koszorúslányok azonban már inkább az ara öltöztetésében jeleskedtek, majd a templomba menet maguk is koszorút alkottak körülötte. A koszorúslá­nyok a leányi közösségből távozó társukat kísérték el a házasság kötelékébe. Összetartozásuk jele, hogy a menyasszonyhoz hasonlóan koszorút viseltek. Nevük részben erre utal, részben hivatásukra, mely által mintegy körülveszik (koszorúzzák) leánytársukat (ismert a leánykoszorú, asszonykoszorú kifejezés is). A koszorúslány feladatköre vidékenként változott, de az 1930-as években élő népszokásokban amellett, hogy ők adták a ruhát a menyasszonyra, ők tették fejére a koszorút, a lakodalmi virágokat ők szerezték be, ezért együtt mentek ki az erdőbe, mezőre virágot szedni, koszorúba kötni, ők virágozták föl a vőfélyeket, a hívogatót. Több helyen az esküvői vacsorán a menyasszony mellett koszorúslány ült, mintegy vigyázott rá. A koszorúslányok szolgáltak föl a vendégeknek, a vacsora után fölsöpörték a szobát.

Ma a nyoszolyólány vagy koszorúslány a házasságkötés hagyományainak leány tisztviselője. Lehetnek felnőttek vagy gyerekek, szerepkörük ettől is függ. A kis koszorúslányok általában csak kísérik a menyasszonyt, a nagyobbak a hagyományos segítő szerepet is magukra vállalják. Ha felnőttként kérnek fel valakit koszorúslánynak, illik az esküvő szervezésében is részt venni. Ez lehet a menyasszonyi ruha kiválasztásában nyújtott segítségtől az esküvő részleteinek vagy a lánybúcsúnak a megszervezéséig bármi, amit a menyasszony megenged, vagy amire felkéri a lányokat. Emellett fontos, hogy lelki támasza is legyen a menyasszonynak, hiszen az utolsó hetekben nagyon nagy teher nehezedik rá. A lányok felkérése általában az eljegyzés után esedékes, így nekik is elegendő idejük van felkészülni.

Feladatok

A lakodalom nagyságától függően több rokon, illetve barátnő is szokott ebben a minőségben szerepelni. Mindig a menyasszony közelében kell lenni, hogy azonnal segíthessenek, ha kell, de kedves vidámságokkal is meglephetik a friss házasokat. Ők azok, akik például a szerelmesek hálószobáját titokban virággal borítják el a nászéjszaka előtt vagy meglepetéseket készítenek az ifjú párnak. Éjfél után a koszorúslányoknak is szokás átöltözni, amikor a feleség is a menyecskeruhájába. Egy koszorúslánynak elég megterhelő egész nap talpon lenni, mindig a legjobbat kihozni magából, ezért jó, ha legalább ketten-hárman meg tudják osztani egymás között a tennivalókat. Fontos, hogy a feladatok mellett tudjanak felszabadultan szórakozni és ünnepelni ezen a szép napon.

Kis segítség, nagy öröm

A kislányoknak nagy kaland, hogy nekik is kiemelt szerep, gyönyörű ruha jut egy esküvőn. Vidám jelenlétükkel, tündéri, gyermeki természetességükkel semmihez nem hasonlító színt visznek a nap hangulatába. A kicsik segíthetnek a menyasszonynak, hogy az autóba szálláskor és kiszálláskor tiszta maradjon a ruhája, vihetik az uszályt, szórhatnak rózsaszirmot, a gyűrűpárnát pedig rá lehet bízni egy szintén elegánsan felöltözött kisfiúra, aki szintén az esküvők kedves résztvevője lehet. Ebben a szerepben ma már elvétve találunk csak felnőtteket, a párok szívesebben választanak egy apróságot a rokoni, baráti körből. Általában 4–10 év közötti kisgyerekekre szokás bízni ezt a feladatot. Fiatalabbaknak még nehéz lenne fegyelmezetten végrehajtani, amit várnak tőle, ha mégis kisebb gyereket bízunk meg azzal, hogy vigye oda a gyűrűt az ifjú párnak a templomban, sokszor próbáljuk el vele, és nem árt, ha bevonjuk a szülőket is segítségképpen.LN

- Lengyel Nóra-


Jelentkezz kiállítónak!

Álompár Esküvői Kiállítás

2019. február 2-3.

Nyíregyháza, Continental Aréna


[related-post post_id="4069919"]

[related-post post_id="4074420"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában