Helyi közélet

2019.01.23. 18:25

Tizenegy év után elítélhetik Balla Irma valódi gyilkosát?

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék január végén hirdet ítéletet Balla Irma meggyilkolása ügyében.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Törvényszék január végén hirdet ítéletet Balla Irma meggyilkolása ügyében.

A tanúk kihallgatását követően az ügyészi és védői perbeszédekkel folytatódott szerdán a Nyíregyházi Törvényszéken a Balla Irma debreceni önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfi büntetőpere. Az ügyész tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta D. Lajossal szemben, a védő és a vádlott a felmentését kérte.

Az ügy több mint 11 évvel ezelőtt kezdődött a cívisvárosban, a történteket a Hajdú-bihari Naplóban megjelent cikkek segítségével idézzük fel, s kiderül az is, miért a Nyíregyházi Törvényszék tárgyalja az ügyet.

Különös kegyetlenséggel

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség D. Lajossal szemben, és indítványozta a férfi életfogytig tartó fegyházbüntetését 2015 december elsején. D. Lajos 2007 tavaszán a feltételes szabadságon lévő elkövető segédmunkásként dolgozott egy Balla Irmáék telkével szomszédos építkezésen, de pár nap elteltével elbocsátották. Az anyagi gondokkal küszködő vádlott a városban csavarogva határozta el, hogy a képviselő házából fog pénzt vagy értékeket szerezni. Április 6-án éjjel 22 óra körül bement az ingatlanra, majd a nyitott ajtón át a házba – közölte Nagy Ferenc. Balla Irma egyedül volt otthon és a szobájában olvasgatott, amikor D. Lajos rátámadt egy magával vitt feszítővassal. A férfi többször fejbe vágta, majd megfojtotta az asszonyt. A vádlott végül Balla Irma telefonjával, egy MP3 lejátszóval és 20 ezer forinttal távozott, kulcsra zárva az ajtót.

Elítélték, felmentették

Az emberölés miatt éveken át Balla Irma fia, ifj. S. Sándor ellen folyt büntetőeljárás, a képviselő fiát 2010 májusában a Debreceni Törvényszék (akkor Hajdú-Bihar Megyei Bíróság) első fokon 12 év fegyházra ítélte, majd a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben, s a megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék 2012 novemberében bizonyítottság hiányában felmentette ifj. S Sándort. A határozatot az ítélőtábla 2013 szeptemberében jóváhagyta, az jogerős lett.

A bíróság 2016-ban 10 millió 300 ezer forintot ítélt meg Balla Irma fiának, akit korábban édesanyja meggyilkolásával vádoltak meg, majd felmentettek. Perújítást S. Sándor csak akkor kezdeményezhet, ha a valódi tettest jogerősen elítélik, s annak végén kimondhatják róla, tényleg nem ő követte el a gyilkosságot.

Ítéletet hirdethetnek

Ugyanezen bűncselekmény miatt 2015. december 1-jén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádat emelt D. Lajossal szemben nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt.

D. Lajos már a képviselő fia ellen folyó büntetőeljárás idején (2019-ben) többször is úgy nyilatkozott, hogy elkövette a gyilkosságot, illetve korábban is több jel mutatott esetleges bűnösségére, de a nyomozás ismételt elrendelése (2013. november) kellett ahhoz, hogy 2015. február 10-én D. Lajost gyanúsítottként hallgassák ki a nyomozók. A férfi szerepét annak idején arra hivatkozva nem vizsgálták mélyebben, hogy nem folytatható párhuzamos büntetőeljárás egyszerre két gyanúsítottal szemben.

A Debreceni Ítélőtábla 2015. december 21-én a Nyíregyházi Törvényszéket jelölte ki a büntetőeljárás lefolytatására.

Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró a 2016. március 9-ei, első tárgyaláson felolvasta a vádlottnak az előző eljárásban tett vallomását, majd a kihallgatásáról készült videofelvételt vetítették le. Utalt arra, hogy D. Lajos az áldozat fia ellen folyó eljárás alatt többféle, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett. Többször is azt mondta, hogy elkövette a gyilkosságot. „Beismerő” vallomásának későbbi visszavonását pedig azzal indokolta, hogy drog hatása alatt állt, és nem volt tisztában szavainak súlyával.

– A törvényszék az ügyben a január 23-ai tárgyalásig – amikor befejezetté nyilvánította a bizonyítási eljárást – 14 tárgyalási napot tartott, ennek keretében 19 tanút hallgatott ki, közel 10 – köztük genetikus, pszichológus, orvos stb. – szakértőt hallgatott meg – mondta Sörös László, a törvényszék sajtószóvivője. – Az ügy befejezését nehezítette a szakértők megbetegedése, illetve tartós külföldi tartózkodása. Január 31-én ítéletet hirdet a bíróság az ügyben – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában