Helyi közélet

2019.02.06. 16:23

A játszótér a gyermekeké

Nyíregyháza - Kukucska István szerint a játszótéri eszközöknek három fő ellensége van.

Nyíregyháza - Kukucska István szerint a játszótéri eszközöknek három fő ellensége van.

Szakmai napot szervezett a közelmúltban a nyíregyházi Tűzmegelőzés Kft. A rendezvény fókuszában a játszótéri eszközök biztonsága állt, módosultak ugyanis a játszóterekre vonatkozó jogszabályok; ezek alkalmazása hazánkban minden játszóteret fenntartó, üzemeltető önkormányzatnak, intézménynek, cégnek kötelező.

Nő a felelősség

– A módosítások is megerősítették, hogy minden játszótéri eszköz tulajdonosának, üzembentartójának kötelezően létre kell hoznia és működtetnie egy saját felülvizsgáló, ellenőrző szervezetet. Ezzel párhuzamosan növekedett az üzembentartók felelőssége az ellenőrzések és azok dokumentálása során. Ezek elvégzésére olyan munkatársat kell megbízni az ellenőrző testületből, akik az alapvető játszótéri szabályokkal tisztában vannak – tájékoztatta lapunkat Kukucska István.

A Tűzmegelőzés Kft. tulajdonosa hozzátette: a játszótéri eszközöknek három fő ellensége van: a rongálás, az időjárás és a nem rendeltetésszerű használat. A nyíregyházi szakember kiemelte: szinte naponta látni, hogy a játszótéri játékokat nem a korosztálynak megfelelő gyermekek, hanem fiatalkorúak és szülők is használják – ezt a szakmai napon több kisfilmen és fényképen keresztül mutatták be, mint negatív példát.

Kukucska István kiemelte: a megyeszékhelyen javult a játszótéri eszközök biztonsága, jelenleg 98 játszótéren több mint félezer játszótéri eszköz állapota minősíthető jónak, köszönhetően a fenntartó folyamatos odafigyelésének és javítási, karbantartási tevékenységének.

Álomszerű játszóterek

Meseszép, különleges és álomszerű játszóterek épültek az elmúlt években Nyíregyházán. Van, ahol mesefigurák, máshol várak vannak, a város közepén pedig egy olyan speciális kialakítású tér várja a gyerekeket, ahol fogyatékkal élők és egészséges gyerekek közösen tudnak játszani. A megyeszékhelyen 2013-ban indított játszótérépítési- és felújítási programot az önkormányzat. A program segítségével eddig 33 gyermekbarát, modern, biztonságos játszóteret adtak át, 99 játékeszközzel. A város 6 helyszínén új játszótér jött létre, 27 helyen pedig felújításokat végeztek – hangzott el a Tűzmegelőzési Kft. szakmai konferenciáján.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában