Helyi közélet

2019.02.27. 15:22

Aki örök tűzoltó maradt

Nyíregyháza - Kukucska István egy életre eljegyezte magát a tűzmegelőzési, hatósági tevékenységgel.

Nyíregyháza - Kukucska István egy életre eljegyezte magát a tűzmegelőzési, hatósági tevékenységgel.

Kukucska István életében jelentős dátum volt 1974. február elseje, hiszen negyvenöt éve annak, hogy belépett a tűzoltóság kötelékébe, és összekötötte életét a tűzvédelemmel.

A tűzoltószakma nem volt ismeretlen számára, hiszen a Nyíregyházi Tűzoltóság 1884-es megalakulása óta szinte folyamatosan volt a felmenői közt tűzoltó, szinte családtagként járt nap mint nap a tűzoltóságra, még akkor is, amikor a nyíregyházi tűzoltók laktanyája (az 1950-es évek végéig) a Bethlen Gábor utcán volt.

Emlékezetes első nap

– A családi hagyományokat és édesapám példáját követve 1974. február első napján lettem tagja a Nyíregyházi Állami Tűzoltóságnak. A sikeres felvételit követően mint „bakancsos” tűzoltó kezdtem meg pályafutásom. Már az első szolgálati nap emlékezetesre sikerült, hiszen mindjárt Nyíregyháza központjában, a Kossuth téren található egyik üzlet tűzeseténél kellett bemutatnom rátermettségem. Abban az időben még nem volt 640 órás előképzés, azonnal a gyakorlatban kellett bizonyítani, ami a mai szolgálati viszonyokhoz képest igencsak fárasztó volt, hiszen még 24/24 órás ­szolgálati rendszerben dolgoztak a tűzoltók, így egy-egy fárasztó szolgálat után gyorsan fel kellett töltődni a másnapi következő megmérettetésre – emlékezett vissza a régi szép időkre Kukucska István.

Rövid idő alatt kiemelkedett a társai közül, és pár hónap elteltével már Budapesten, a Tűzoltó Tisztképző Iskolában kezdte meg tanulmányait, ahol a kétéves bentlakásos képzés leteltével – miközben a családja, köztük kiskorú gyermeke Nyíregyházán maradt –, 1976-ban a sikeres vizsgákat követően alhadnagyi rendfokozatot és tiszti beosztást kapott.

Hazatérve a nyíregyházi tűzoltóságon a tűzmegelőzési szakterületre került, akkor még nem gondolta, hogy egy életre eljegyzi magát a tűzmegelőzési, hatósági tevékenységgel, ami mára már nemcsak a hivatásává, hanem a hobbijává is vált.

Ezt követően a szamárlétrát bejárva előbb tűzmegelőzési előadó, főelőadó, később Kisvárdán városi parancsnokhelyettes lett, majd a megyei tűzoltó-parancsnokságra került, ahol szépen haladt a ranglétrán, hivatásos pályafutását tűzmegelőzési osztályvezetőként fejezte be.

A tűzoltó életforma azonban nem múlt el nyomtalanul, hiszen 1992-ben feleségével a tűzvédelem, munkavédelem szakterületén megalakították a Tűzmegelőzés Betéti Társaságot, amelyet később kft.-vé szerveztek át: ezután leánya, Mónika és a veje, Gyöngy Tamás vette át a stafétát, és viszik azóta is a vállalkozást.

Szakmai tanfolyamok

A kft. az évek során az országban jelentős szakmai elismertségre tett szert. Az elmúlt 20 évben Kukucska István irányításával az országban szervezett különböző OKJ-s szakmai tanfolyamokon közel 1500-an szereztek közép- vagy felsőfokú tűzvédelmi képesítést. Országos szinten mint vizsgaelnök is elismert Kukucska István: több mint 500 tűzoltó tűzvédelmi szakmai vizsgáján vett részt, ahol az eredményes vizsgát követően megfelelően felkészített tűzoltókat, tűzmegelőzési szakembereket bocsátott útjukra. 45 éves szakmai tevékenysége során a korábbi években több magas miniszteri kitüntetésben részesült, többek között megkapta a Széchenyi Ödön-emlékérmet, valamint Tűzoltó Dísztőr tárgy­jutalomban is részesült. 1988-ban két Nyíregyházi kollégájával – Pernyák Sándorral és Kuk Jánossal – megnyerték az első Országos Tűzmegelőzési Vetélkedőt, ami az országos szakmai vezetésben is meglepést szerzett.

Bemutatná gyűjteményét

Kukucska István egyik hobbija a tűzoltórégiségek gyűjtése. Mára már az ereklyéi között több mint 50 darab tűzoltósisak, több száz miniatűr tűzoltóautó található a megszámlálhatatlan régi szakmai dokumentum és egyéb régiség mellett. Birtokában van még két, körülbelül 120 éves tűzoltó lajt- és kocsifecskendő, kismotorfecskendők, valamint egy közel 70 éves német gyártmányú működőképes Megirus tűzoltó-gépjárműfecskendő. Egyetlen vágya még, hogy a gyűjteményét méltó körülmények között mutathassa be a nyilvánosságnak.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában