Helyi közélet

2019.02.25. 15:10

Bebizonyította: létezik igazi megbocsátás

Kolozsvár, Nyíregyháza - Zágoni Balázs kolozsvári filmes személyesen is vendége volt a nyíregyházi megemlékezésnek.

Kolozsvár, Nyíregyháza - Zágoni Balázs kolozsvári filmes személyesen is vendége volt a nyíregyházi megemlékezésnek.

A Krúdy Gyula Art Moziban megrendezett pénteki megemlékezésen egy másik bemutatót is tartottak. Zágoni Balázs kolozsvári filmes Márton Áron gyulafehérvári püspök első ötven évéről forgatta A Püspök reggelije című alkotását, arról a köztiszteletben álló atyáról, akit püspöksége idején szinte mindvégig fogságban tartottak a kommunisták.

Hányféle nézőpont van?

Az alkotó elmondta magáról, hogy 13 éves volt, amikor a kommunista rendszer Romániában összedőlt. Néhány száz méterre laktak Kolozsvár főterétől, még hallották a lövéseket, a sortűz hangját. Amikor megkérdeztük tőle, hogy egy témát ismerő ember mit érez, amikor a gazemberségekről hall, lát, forgat, a következőképpen nyilatkozott: – Hadd éljek egy példázattal, a román forradalomról készült első filmek kapcsán sokan elmondták, hogy túlontúl indulatosak, nincs meg bennünk az a higgadt távolságtartás, ami a későbbi gyűlölettől mentes „forradalom-trilógia” filmjeiben már benne volt.

Minden generáció más: ha valakinek az életében személyes tragédiát jelent a kommunizmus, az érthetően csak egyetlen nézőpontot tesz lehetővé. De idősebb Iski Ferencet, egyik mesteremet megismerve – református lelkipásztorként ő is ült börtönben a kommunizmus évei alatt – arra is láttam példát, hogy van igazi megbocsátás. Ő egy olyan ember, aki még a fogva tartóiért is tudott imádkozni anélkül, hogy egy jottányit is engedett volna az elveiből, vagy visszavont volna bármit.

Hatalmas lelki erővel

Tudomásom van olyan kihallgatásáról, aminek a kihallgatótiszt vetett végett. Iski Ferenc lefegyverző szeretetével nem tudott mit kezdeni, mert hihetetlen lelki erővel volt jelen abban a teremben. Annak tudatában vetette alá magát a vallatásnak, hogy jól tudta, nem a vele szemben ülő szekus tiszt dönt az életéről, hanem a Teremtő, és amit ő megenged, az fog történni vele.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában