Helyi közélet

2019.02.21. 14:44

Ők égetik, mi szagoljuk

Nyíregyháza - A Levadászva Facebook-csoport több olvasója is jelezte, hogy valami bizony bűzlik a levegőben - a kommentelők szerint sok embernél még teljesen bevett szokás, hogy a tiltás ellenére gumit, vagy szemetet égetnek.

Nyíregyháza - A Levadászva Facebook-csoport több olvasója is jelezte, hogy valami bizony bűzlik a levegőben - a kommentelők szerint sok embernél még teljesen bevett szokás, hogy a tiltás ellenére gumit, vagy szemetet égetnek.

Sziasztok! Borbányán, a Szerén utca és a Tünde utca környékén napok óta esténként valaki műanyaggal vagy hasonló büdös anyaggal tüzelhet - írta egy olvasó, mások pedig kommentjeikben ráerősítettek, hogy nem túl rózsás a helyzet a megyeszékhely néhány más utcájában sem.

Nagyhalászban is hasonló füst és szagjelenségekről számoltak be, sőt, a sötét, égbe nyújtózkodó füstoszlopokról fotókat is küldtek a Levadászva Facebook-csoportnak.

A szabálytalan égetésekért egyébként keményen büntetnek, nem véletlenül: nem elég, hogy egészségtelen, károsítja a környezetet, de veszélyes is lehet. Friss eset: február 20-án, szerdán kerti hulladékot égettek egy lakóház kertéjében Vasmegyeren és a tűz tovább terjedt. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók vonultak a tűzesethez, kéziszerszámok segítségével avatkoztak be. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Jól gondoljuk meg, hol és mikor gyújtunk tüzet!

A háztartási hulladék és szemét égetése egész évben tilos a kertekben.

Március 15-ig tilos a kerti hulladék és avar égetése a kertekben, a jövő hónap közepétől május végéig, illetve szeptember elsejétől november közepéig pedig kizárólag nappal, szélcsendes időjárási viszonyok között lehet elégetni a kertben keletkezett hulladékot a családi házas övezetekben, kivéve, ha bizonyos időszakra tűzgyújtási tilalmat rendelnek el – hívja fel a megyeszékhelyen élők figyelmét a nyíregyházi polgármesteri hivatal hatósági főosztályának közterület-felügyelete.

Büntetik a szabályszegőket

A tájékoztatóban az is szerepel, hogy közterületeken – a tűzrakóhelyek kivételével – egész évben tilos tüzet gyújtani, szemetet égetni. Az előírások betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, a szabályszegőkkel szemben eljárás indulhat.

Új módszerek a felderítésben - Olaszországban már drónok "szagolják ki" a füstöt

A worldcrunch.com cikke szerint Olaszországban szinte pillanatok alatt ki tudják deríteni, hogy melyik kéményből árad olyan füst, amely műanyag vagy egyéb hulladék égetéséből származik. Ehhez drónokat használnak olasz szakemberek az Air Pollution Control nevű kutatási projektben.

Olyan mérőműszer van a drónokra szerelve, amivel könnyen megállapítják, hogy a lakossági fűtés füstgázaiban milyen összetevők vannak. Így tiltott anyagok égetése esetén gyorsan fel tudják deríteni az elkövetőeket. A hatékony "drón orr" 15 perc repüléssel 10 hektáros területet tud feltérképezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában