Helyi közélet

2019.03.07. 15:00

Szobor a tudós díszpolgárnak

Tiszadada - A művészre és a mecénásra is emlékeznek csütörtökön Tiszadadán.

Tiszadada - A művészre és a mecénásra is emlékeznek csütörtökön Tiszadadán.

Lassan két évtizedes hagyomány már Tiszadada életében a március első hetében megrendezendő Holló László Hét. A település önkormányzata mellszobor-avatással fejezi ki tiszteletét és nagyrabecsülését díszpolgára, prof. dr. Ujváry Zoltán néprajztudós, egyetemi tanár előtt, aki sokat tett Tiszadada község képzőművészeti életének felvirágoztatásáért, valamint a Holló-kultusz megteremtéséért.

A festészet géniusza

Tiszadada ma nem lehetne Magyarország egyik kiemelkedő Holló-emlékhelye dr. Ujváry Zoltán támogatása és a Holló Emlékház gyűjteményének gyarapítása érdekében kifejtett állhatatos munkája nélkül. Hasonlóképpen tisztelegnek ebben az évben is „a fogadott nagyapa”, a magyar festészet géniusza, Holló László festőművész emléke előtt is. A csütörtökön 10 órakor kezdődő eseménysorozat nyitányán, Mizser Zsolt polgármester köszönti a megjelent vendégeket, majd beszédet mond dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere, a Holló László Kuratórium elnöke is, melyet a Holló László Általános Iskola tanulóinak műsora követ. A Boncsér Árpád szobrászművész által készített dr. Ujváry Zoltánt ábrázoló mellszobor leleplezését követően a szobrot megáldják és megszentelik a helyi egyházak képviselői. Az esemény az emlékházban, koszorúzással zárul.

A helyi tájházban 11 órakor Ahol az ihlet szárnyra kél címmel Komiszár János Holló László-díjas és Csokonai-díjas festőművész kiállítását Korompainé Mocsnik Marianna etnográfus nyitja meg.

Délután a helyi Holló László Általános Iskolában veszi kezdetét a nagykörzeti rajzverseny, melyen számos település általános iskolás tanulója méri össze tehetségét. Az esemény a késő délutáni eredményhirdetéssel, díjátadással zárul majd – tájékoztatta lapunkat ifj. Kovács Géza okleveles közművelődés szervező.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában