Helyi közélet

2019.04.07. 10:41

A naplójában írta meg a vészkorszakot

Nyíregyháza - Nyíregyházán látható az Anne Frank életét és írói munkásságát bemutató vándorkiállítás.

Nyíregyháza - Nyíregyházán látható az Anne Frank életét és írói munkásságát bemutató vándorkiállítás.

Anne Frank neve nem ismeretlen az idősebbek előtt, de a fiatalok nemigen ismerik életét és rövid idejű írói munkásságát. Most Nyíregyházán, a megyei könyvtár olvasótermében látható az a vándorkiállítás, amely bemutatja a fiatal, zsidó származású német leányt, aki Hollandiában egy rejtekhelyen 1942. június 12. és 1944. augusztus elseje között vezetett naplót, amíg a németek el nem hurcolták koncentrációs táborba.

A Talmud szerint aki megment egy életet, egész világot ment meg." Somos Péter

A szerdai megnyitórendezvényen részt vevő fiatalok először megnéztek egy kisfilmet Anne Frankról, aztán Somos Péter újságíró a kislány származása és tragikus élete apropóján beszélt többek között a vallásról, a II. világháborúról.

A végső megoldás

– Magyarországon napjainkban szabad vallásgyakorlat van, de az volt a második világháborút megelőző időszakokban is. Édesanyám Budapesten élt akkoriban. A családja őrizte a zsidó hagyományokat, de nem voltak annyira vallásosak. Olyan iskolába járt, ahol minden felekezet számára tartottak vallás­oktatást. Édesanyám legjobb barátnői a más vallású lányok közül kerültek ki. A kapcsolattartásban nem zavarta őket a másik vallása, sőt elkísérték egymást a másik hittanóráira is, s ebből nem volt semmiféle gond, ez természetes volt mindenki számára. Nem nézték ki a másikat maguk közül, nem közösítették ki a társukat csak azért, mert más a vallásuk – elevenítette fel a régi éveket Somos Péter.

– Németországban hatalomra került a Nemzeti Szocialista Párt, amely meghirdette a fajelméletet, a felsőbbrendűséget. Az általuk alsóbbrendűnek tartott emberek ellen támadást intéztek, de ez nemcsak a zsidókat érintette, hanem többek között a romákat, a kommunistákat és a homoszexuálisokat is. Ez a szemlélet Magyarországon is egyre jobban elterjedt. Hazánkban először korlátozták az egyetemeken tanuló zsidók létszámát, aztán kitiltották őket különböző intézményekből, sárga csillag viselésére kötelezték őket. Mindezek után következett a deportálás, amikor a koncentrációs táborokban megsemmisítették őket.

A Világ Igaza

Somos Péter mesélt arról is a fiataloknak, az édesanyja hogyan élte túl az embertelenséget, a borzalmakat, a kiszolgáltatottságot.

– Édesanyám Budapesten élte túl a háborút. Volt egy Berkó Pál nevű úr, aki Magyarország német megszállása után a lakásában folyamatosan menedéket adott a zsidóknak. Előfordult, hogy negyvenen is tartózkodtak a lakásában. A nyomdász barátainak köszönhetően hamis papírokat is szerzett a zsidóknak.

– Több évtizeddel a háború után a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza címet adományozta Berkó Pálnak. A Világ Igaza címet azoknak a nem zsidó embereknek adják, akik a saját életük kockáztatásával megmentettek zsidó származású embereket. A Talmud szerint aki megment egy életet, egész világot ment meg. Magyarországon több mint nyolcszázan kapták meg a Világ Igaza címet – tette hozzá Somos Péter.

- MML -


Elbeszélések és mesék

Az Olvass és írj Anne Frankkal! című – április 30-ig megtekinthető – vándorkiállítás megnyitásakor elhangzott, hogy Anne kezdetben csak magának írogatott, később, amikor megérett benne az elhatározás, hogy híres írónő lesz, elővette régi írásait és módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, és hű képet fest benne a német megszállás éveiről Hollandiában. Korai halála – nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét a bergen-belseni koncentrációs táborban – megakadályozta terve megvalósításában. Szó volt arról is, hogy Anne egy raktár hátsó traktusában elbeszéléseket és meséket is írt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában