Helyi közélet

2019.04.08. 16:08

A város legavatottabb ismerője

Nyíregyháza - Ha valakit mindenki becéz, az a feltétlen szeretet jele, és az, hogy a Nyíregyházi Egyetem hétfői ünnepségének valamennyi felszólalója Jocó bácsiként emlegette dr. Margócsy Józsefet, talán az előadóknál is többet elmond az egykori pedagógusról, irodalomtörténészről, főigazgatóról, aki április 8-án ünnepelte volna a századik születésnapját.

Nyíregyháza - Ha valakit mindenki becéz, az a feltétlen szeretet jele, és az, hogy a Nyíregyházi Egyetem hétfői ünnepségének valamennyi felszólalója Jocó bácsiként emlegette dr. Margócsy Józsefet, talán az előadóknál is többet elmond az egykori pedagógusról, irodalomtörténészről, főigazgatóról, aki április 8-án ünnepelte volna a századik születésnapját.

A múlt lenyomata

Dr. Kovács Zoltán általános rektor-helyettes elmondta: Margócsy József Nyíregyháza múltjának megkerülhetetlen alakja.

– Tanított az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, a Vasvári Pál Gimnáziumban, a Tanárképző (kezdetben Pedagógiai) Főiskolán, később Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, ahol megalapította az irodalom tanszéket, amit vezetett is, de főigazgatója is volt az intézménynek. Részt vett az országos oktatáspolitika kialakításában, kutatta Móricz Zsigmond, Jókai Mór és a Czóbel-család munkásságát, és a megyeszékhely egyik legavatottabb ismerője volt. Az Utcák, terek, emléktáblák című kötetei kordokumentumok, amelyek levéltári kutatásokra alapozó, hiteles, rendkívül olvasmányos lenyomatai a város múltjának – mondta dr. Kovács Zoltán.

Megtiszteltetés és felelősség

Miután az intézmény A épületének főbejáratánál leleplezték dr. Margócsy József emléktábláját, korábbi tanítványok és kollégák meséltek Jocó bácsiról.

Halkóné dr. Rudolf Éva azt mondta, bármikor is találkoztak, Jocó bácsi mindig kedves volt és érdeklődő. – Soha nem felejtette el megkérdezni, hogy van a család, hogy vannak a fiúk – bár nekem lányaim vannak és ezt mindig el is mondtam, ő következetesen a fiúkról kérdezett – mesélte nevetve az egyetem igazgatási és humánpolitikai központjának vezetője és hozzátette: Jocó bácsi ilyen volt, ilyennek szerették.

– Nagy megtiszteltetés és nagy felelősség azt a tanszéket vezetni, amit ő alapított – mondta dr. Minya Károly, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója, aki egykori tanítványként is megpróbálja ápolni és továbbvinni Margócsy József emlékét, szellemiségét – többek között azzal, hogy a nevét viselő díjat alapítottak, amelyet minden tanév végén a legjobb irodalom szakos hallgató vehet át.

Közösséget épített

– Dr. Sallai József ny. főiskolai docens hatvan évvel ezelőtt ismerte meg Margócsy Józsefet: ugyanabban az évben kezdtek el tanítani a Vasvári Pál Gimnáziumban.

– Örülünk, hogy ismerhettük: eltemethetetlen szellemi örökséget hagyott ránk, és mi a századik születésnapjára a szívünket és az emlékeinket hoztuk ajándékba. Rengeteg közös élmény fűz hozzá, és ami mindig eszembe jut róla, hogy irodalmi központtá tette a lakásukat, és hogy a középiskolás fiúkkal megszerettette az irodalmat. Bárhol is dolgozott, közösséget épített, nem is csoda, hogy imádták a tanítványai – az osztályok még évtizedek múltán is meghívták az érettségi találkozójukra. Küldetéstudattal végezte a munkáját, és a főiskolán azt tartotta szem előtt, hogy a hallgatók ne csak ismereteket szerezzenek, de éljék is meg az itt eltöltött éveket.

– Nagyon sokszor láttam őt a levéltárban, amint a kék (de az is lehet, hogy barna volt) köpenyében keres, kutat, jegyzetel. Pedagógusként, irodalom- és helytörténészként is olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami túlmutat egy ember életén. Követendő utat jelölt ki, nekünk pedig városvezetőként az is a feladatunk, hogy amikor jó példákat szeretnénk mutatni a fiatalabb generációknak, a múltunk kiemelkedő személyiségeiről se feledkezzünk meg. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a városunk életének meghatározó személyiségeit úgy őrizzük meg az utókornak, hogy nevük, arcuk legyen – éppen ezért született meg az ötlet, hogy Jocó bácsiról közterületet nevezzünk el – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában