turizmus

2019.05.14. 14:25

A turisztika boldogságágazat

Az utóbbi tíz év egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata hazánkban a turizmus, a tendencia pozitív hatásai pedig Nyíregyházán is érzékelhetők – mondta a Nyíregyházi Egyetemen tartott szakmai beszélgetésen Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki mindezt számokkal is alátámasztotta.

– Egy évtizeddel ezelőtt, 2009-ben a nyíregyházi kereskedelmi szálláshelyeken összesen 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, ez a szám pedig azóta megduplázódott és tavaly év végére megközelítette, a magán szálláshelyekkel együtt pedig át is lépte a 200 ezret – szolgált adatokkal a szakember, aki úgy fogalmazott: a turisztika boldogságágazat.

– Aki elindul, hogy az otthonától távol töltsön néhány napot, azért teszi, hogy kikapcsolódjon, feltöltődjön, élményekkel gazdagodjon. Nyíregyháza képes arra, hogy mindezt biztosítsa az ide érkezőknek, akiket vonz Európa legjobb állatparkja, a tavaly az év turisztikai attrakciójának választott Aquarius Élmény- és Parkfürdő vagy az év szállása különdíjat kapott Pangea Hotel.

A szolgáltatásaink magas minősége egyre több külföldi turista érdeklődését is felkelti, sok esetben a rokonok, ismerősök egymásnak ajánlják a várost – tette hozzá Furkóné Szabó Marianna.

Vonzó lehet a fiatalok számára

– A szálláshelyek bővítése terén hamarosan nagyot lép előre a megyeszékhely, hiszen épül a négy csillagos Hunguest Hotel Sóstó, a szakemberek számára pedig kihívást jelent majd megtölteni – ezt már Fekete Gyula igazgató mondta, hozzátéve: nem véletlen, hogy a főként hazai fürdővárosokban jelen lévő szállodalánc Kelet-Magyarországon, ezen belül is Nyíregyházán terjeszkedik.

Fekete Gyula, a Hunguest Hotel Sóstó Igazgatója | Fotó: Sipeki Péter

– Az itt lévő gyógyvízre lehet építeni, márpedig amikor a turista felkerekedik, olyan élményt keres, amit máshol nem kap meg, és az, hogy a szálloda egy híddal illeszkedik majd a fürdőhöz, különlegessé teszi – mondta az igazgató, aki szerint a folyamatosan fejlődő turisztikai ágazatban a közeljövőben nagyon sok jól képzett szakemberre lesz szükség, éppen ezért vonzó lehet és perspektívát jelent a fiatalok számára.

Akár a Nyíregyházi Egyetemen végzettek számára is: az intézmény ez irányú szakjain ugyanis a szakmai kompetenciák fejlesztése mellett az ágazatban kiemelkedően fontos gyakorlati képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Dr. Magyar Zoltán, szakfelelős (turisztika-vendéglátás szak) elmondta: a hét féléves turizmus-vendéglátás alapszakon a hallgatók a turisztikai tárgyak – idegenforgalom, utazásszervezés desztinációmenedzsment, gasztronómia – mellett gazdaságtudományi kurzusokon is részt vesznek, de a képzés szerves része a féléves szakmai gyakorlat is.

A 4 féléves turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésre azok jelentkezését várják, akik a turisztikával vagy vendéglátással foglalkozó gazdasági szervezeteknél képzelik el a jövőjüket. A hallgatók megismerik a turizmus, utazás-szervezés, vendéglátás, gasztronómia területeit; de olyan gazdasági, vállalkozás-szervezési, pénzügyi ismereteket is szereznek, amelyek birtokában képesek lesznek önállóan turisztikai vállalkozások indítására, menedzselésére.

– A vendégek magas színvonalú szállodai szolgáltatásokat és élményeket keresnek, ebben a megyében pedig meg is találják – így fogalmazott Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, a baktalórántházi Fenyves szálloda tulajdonosa, aki szerint bár nincsenek hegyeink, vannak erdőink, amelyekben komoly potenciál rejlik.

– És van még valami, ami különlegessé és utánozhatatlanná teszi ezt a térséget, ez pedig a vendégszeretet, amiről az ide érkezők csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni. Ha ezekhez hozzávesszük a gasztrokulturális hagyományainkat, olyan komplex turisztikai szolgáltatást kapunk, ami egyedivé teszi a megyénket. Abban, hogy egyre többen érkeznek ide, egyrészt komoly szerepe van a megyeszékhely dinamikus fejlődésének, másrészt pedig annak, hogy a turisztikai szakemberek a lehető legtöbb helyen promotálják Nyíregyházát és a megyét – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában