Paszab

2019.05.18. 15:10

Bölcsődét és hivatalt is avattak a szőttesnapon

Új bölcsődét avattak, és a felújított hivatalt is átadták Paszabon.

A szőttesnap évek óta Paszab egyik kiemelt rendezvénye, az idei pedig egy kicsit más volt, mint a korábbiak, hiszen szombaton két, a település jelenét és jövőjét meghatározó épületet is átadtak: az új bölcsődét és a felújított polgármesteri hivatalt.

Az egykori jegyző is segített

– A gyermekeink jövője nagyban függ attól, honnan indulnak el az életbe, ezért is fontos, hogy helyben járhassanak bölcsődébe, óvodába és iskolába, és hogy a szüleik tudják: amíg ők dolgoznak, a gyerekeik biztonságban vannak – mondta az átadási ünnepségen a település polgármestere, Tajthy Péter, aki a polgármesteri hivatalról is beszélt. – Az épület hosszú évtizedeken át szolgálati lakásként működött, és édesapám, Paszab első polgármestere gondolta úgy, hogy tökéletes községháza lehet belőle. A felújításra nem csak a központi forrás állt a rendelkezésünkre: a falu egykori jegyzője, a ma már Ausztráliában élő Veress Pál és családja is támogatta a beruházást – mondta Tajthy Péter.

– Mindig, amikor itt járok, azt látom, hogy Paszabon rendben mennek a dolgok – így fogalmazott dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője, és hozzátette: egy település akkor teheti a legtöbbet az országért, ha a jövőbe, vagyis a gyerekekbe fektet. – Ma körülbelül 50 ezer bölcsődei férőhely van hazánkban, a bölcsődefejlesztéssel a kormány azt szeretné elérni, hogy ez a szám 2022-re átlépje a 70 ezret. Ez azért fontos, hogy ha az édesanyák szeretnének visszamenni dolgozni, a férőhelyhiány ebben ne akadályozza meg őket – mondta a képviselő.

Lehetőség a boldogulásra

– Magyarországon 2010 óta fontosak a vidéken élők, a Modern falvak program 150 milliárd forintja pedig lehetőséget ad arra, hogy a falvak lakói is lehetőséget kapjanak a boldogulásra – mondta Román István megyei kormánymegbízott, hozzátéve: ehhez hozzátartozik az is, hogy a gyerekek jó színvonalú intézményrendszerben, azaz jó bölcsődében, jó óvodában és jó iskolában kezdjék el az életüket.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlése elnöke azt mondta, örül annak, hogy a pályázat lebonyolítójaként hozzájárulhattak ahhoz, hogy Paszabon tovább bővüljön az intézményrendszer, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár pedig úgy fogalmazott: azzal, hogy egy település bölcsődét épít, azt üzeni: az ott működő közösségek helyben akarnak élni, helyben akarnak maradni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában