Drogfogyasztás

2019.05.16. 18:57

Ha nincs stabil énkép, jön a tudatmódosítás

Az oktatási intézményeknek arra kellene törekedniük, hogy megtalálják: ki miben tehetséges.

M. Magyar László

Vajon mi volt korábban: a drogfogyasztás vagy a bűncselekmény? Mit tehet a család, az iskola a kábítószert fogyasztó fiatalok érdekében? Hogy látja a drogfüggő fiatalok helyzetét az ügyészség és a büntetés-végrehajtás szakembere? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok az érdeklődők, akik csütörtökön részt vettek a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának rendezvényén, amelyet Nyíregyházán rendeztek meg a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán „Fiatalkori bűnelkövetés kapcsolata a szenvedélybetegségekkel” címmel.

Depresszió az okok között

A vendégeket Majzik Balázs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője köszöntötte. Bevezetésként egy megdöbbentő adatot mondott: az Egészségügyi Világszervezet régióiban 2017-ben 120 ezer ember vetett véget az életének önkezével. Hatalmas nagy szám ez, majdnem megegyezik Nyíregyháza lakosságával. Az okok között elsősorban a depresszió és szenvedélybetegségek szerepelnek. Magyarországon az 1980-as évekhez képest csökkent az öngyilkosok száma, az akkori 4000-4500 tragédiához képest 2018-ban 1700 öngyilkosság történt.

Megelőző felvilágosítás

– Ez a 2018-as szám akkor lesz igazán elgondolkodtató, ha megtudjuk, hogy milyen magas a fiatalok aránya. A jövőnkről beszélünk, éppen ezért kell tennünk valamit. Meg kell mutatni a lehetőségeket, hogy ne ezt az utat válasszák. Erősíteni kell a közösségeket, s rádöbbenteni az ifjakat arra, hogy milyen fontos érték az egészség. Éppen ezért fontos szerepük van a kábítószerügyi egyeztető fórumoknak. A feladataik közé tartozik a szemléletformálás, a megelőző felvilágosítás, az elterelés, s még ami nagyon fontos, a szakembereknek együtt kell dolgozniuk – mondta Majzik Balázs.

Köszöntötte a résztvevőket dr. Erdélyi Ágnes, a nyíregyházi egyeztető fórum elnöke is, aki szintén kiemelte a prevenciós szemlélet és a prevenciós együttműködés fontosságát.

– Összetett problémáról van szó, s ezt nem lehet két hét alatt meggyógyítani úgy, mint egy tüdőgyulladást. Számos függőségi kényszert ismerünk, gondoljunk csak a mobiltelefonokra. Függőség volt, van és lesz, s ebben a vezető szerepet az alkohol mellett a tudatmódosító szerek játsszák. A fiatalokat hajtja a kíváncsiság, az új dolgok felfedezése, s után már nem tudnak lemondani róla. Úgy kell a prevencióval foglalkozni, hogy a fiatalok ne is vegyék észre – fogalmazott az egyeztető fórum vezetője.

A köszöntő gondolatok után több előadás is elhangzott. Dr. Tóth Tibor, a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség vezetőhelyettes ügyésze a 18. életévüket be nem töltött személyek szerhasználatával kapcsolatosan mondta el az ügyészségi tapasztalatokat. Mint kiemelte, a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása össztársadalmi feladat, amelyben egyaránt fontos szerepe van a családnak, az államnak, az egyháznak, több civil szervezetnek, azonban szakmai szempontból bűncselekmény a kábítószer-fogyasztás. A szakember kitért a szerhasználat okaira is: valakit a kíváncsiság hajt, mások a vélt vagy valós problémák elől keresnek menedéket, s vannak, akik a barátoknak akarnak megfelelni. Befejezésül azt emelte ki dr. Tóth Tibor, hogy az ügyészség is mindent igyekszik megtenni a gyermekekért, de segíteni csak azokon lehet, akik akarják is, s elfogadják is a segítséget.

Durvaság, brutalitás

A család meghatározó szerepére helyezte a hangsúlyt előadásában Drotár Zsolt bv. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet igazgatója.

– A család életmódja, a szülő felfogása nagy mértékben meghatározza a fiatalok fejlődését. A gyermeknek tudnia kell, mit szabad, mit nem szabad, s hogy hol a határ. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennie a fiatalnak, hogy a szabályok megsértésekor milyen büntetésekkel kell számolnia – jelentette ki az ezredes. – Sajnos, emelkedik a 14 év és a 18 év alatti bűnelkövetők száma. Gyakran anyagi okok miatt lopnak, rabolnak, mert a család nem tudja a számukra megvenni a márkás cipőt, a márkás mobiltelefont. Azt sem hallgathatjuk el, hogy a televízióból és a számítógépes játékokból árad feléjük a durvaság, a brutalitás. A bűnmegelőzés jegyében nyílt napokat tartunk a börtönben, amikor a fiatalok megismerkedhetnek az intézmény életével. Olyankor szembesülnek azzal a fiatalok, hogy a börtön a végállomás, s az bizony nem a gyerekszoba – tette hozzá Drotár Zsolt.

További részletek a május 17-ei Kelet-Magyarországban és a kelet.hu-n!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában