Pihen a komp

2019.05.28. 07:38

Ma még a víz az úr, a de jobbra fordult a helyzet a Tiszán

A Felső-Tisza-vidék árvízvédelmi szakemberei rajta tartják a szemüket a Tiszán.

Már Futkos Attila kisfia is tudja, meg is mutatta, hogy a víz átlépte a 670 centiméteres szintet | Fotó: Dodó Ferenc

Rakoncátlankodnak a magyarországi folyamok, köztük a Felső-Tisza-vidéket járó folyóvizeinkről kaptuk folyamatosan a híreket az elmúlt napokban. A hirtelen jött és meglehetősen vehemens, zivataros időjárásnak köszönhetően valamennyien izgalommal figyeltük az adatokat, nem veszélyezteti-e a mi Tiszánk ismételten a Rétközt, illetve Szatmár-Bereget. Ám továbbra is magas értékeket látva útnak eredtünk, hogy saját szemünkkel lássuk a folyót és környezetét.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség miatt napi 12 órában ellenőrzik a Tiszát, megfigyelik a műtárgyak, a zsilipek, a szivattyútelep, illetve a nyomóágak zárását, tudtuk meg hétfőn Czubók Ferenctől, a FETIVIZIG Tiszaberceli Védelmi Központjának szakaszvédelmi vezetőjétől. Alaposan ráijesztett a folyó a rétköziekre is a múlt hét elején, de a szakember szerint már aligha fog a másodfokra lépni a készültség.

– Kétóránként jelentést teszünk a nyíregyházi védelmi törzsnek. Ha másodfokra lépnénk, éjszaka is meg kellene figyelnünk a folyót, de erre aligha lesz szükség. Egyébként jelenleg nem a magasság, az árhullám tartóssága a veszélyes, heteken át már átáztatná a töltéseket a víz – mondta el a szakember.

Pányván a komp

Pihen a komp, kikötötték, ötlött fel a jól ismert verstöredék, amikor Tiszabercelre, ott is a révhez érkeztünk. Zoltán, a révész rendíthetetlen nyugalommal szemlélte a vizet, s tőle tudtuk meg, hogy a túlparton rekedt vízi alkalmatosságot az árhullám miatt kellett lecövekelni.

– Muszáj volt elengedni a főkötelet, mert úszó fát „fogott” a mederben. Úgy jöttek le a fák a vízzel, hogy szinte álltak a sodrásban, mint a cövek. Ha több is beleakad a kötélbe, abból komoly baj lehetett volna – sorolta, elmondva azt is, hogy múlt hét csütörtökön indult meg hirtelen a zavaros ár. Ugyan mára megcsendesedett, és reggel óta szinte állni látszik a vízszint, de a tetőzés még hátravan. Ha szépen szétterül a víz az árterekben, talán nagyobb baj már nem lehet.

Mostanra a túloldal is egészen járhatatlan, az iszapos lé több ártéri gazdaságot „megkóstolt”, aggódhatnak a kukoricát, napraforgót termesztő gazdák, hogy mi lesz a terméssel. Már csak a révészek néznek át olykor-olykor a túlpartra, hogy a víz emelkedésével engedjenek kicsit a „hidas” – így nevezik itt a kompot – kötelén. Mert pihen az még egy darabig, ahogy Dombrádon is teszi.

Egy hete Futkos Attilát, a Kérész Kikötő és Étterem tulajdonosát is megrémítette a Tisza, olyannyira, hogy a panorámás étteremkonténert följebb kellett daruzni a parton. – Kárpátalját és Erdélyt gyakorlatilag beterítette egy felhőrendszer, és előbb 120 milliméternyi vizet zúdított a folyó vízgyűjtőjére, majd megfejelte újabb 30-50 milliméterrel. Akkor már sejtettük, hogy baj lesz, de azt nem, hogy ekkora. Először nem is adtunk hitelt az előrejelzésnek, és hirtelen, négy nap alatt szembesülnünk kellett a ténnyel, a 670-675 centiméteres vízmagassággal, ami szokatlan ebben az időszakban.

Már Futkos Attila kisfia is tudja, meg is mutatta, hogy a víz átlépte a 670 centiméteres szintet | Fotó: Dodó Ferenc

Ha újabb eső jön, és az apadás is kicsi, akár rosszabbra is fordulhat a helyzet – mutatta az előrejelzett 750 centiméteres, lehetséges vízszintet a faház oldalán, térdmagasságban. – Imádkozunk, mert az apadás mértéke attól is függ, mennyi víz szalad vissza az árterekről, milyen a párolgás, hogy bírják elvezetni az árt az erőművek. Tizenegy éve, amikor kinyitottunk, július 27-én, a születésnapomon kaptunk a lábunk alá ilyen nem indokolt árhullámot, olyankor, amikor a közepes méretű zöldárnak már se híre, se hamva nem volt. Ez pedig nekünk milliós forgalomkiesést is jelenthet, nem beszélve az átdaruzás költségeiről – sorolta.

Marad az első fok

Persze egyelőre úgy tűnik, aggodalomra semmi ok. Ahogy a közeli Tiszaberceli Védelmi Központ szakaszvédelmi vezetőjétől, Czubók Ferenctől megtudtuk, egyelőre elsőfokú a készültség. A másodfokot aligha fogja elérni, és a víz nem emelkedik tovább a várható 680 centiméternél, itt Tiszabercelnél.

Már elhárult a veszély

Kozmáné Kasza Veronikát, Dombrád polgármesterét hétfőn Budapesten értük utol, ahol a komp és a hajó bérbeadását, engedélyeztetését intézte.

– Két évig a Mahart üzemeltette a kompot és a Kis Duna-hajót, ami most Tokajnál van éppen, de terveink szerint júniusban már az önkormányzatunk üzemelteti. A hajó szállítja majd a kompot Dombrád és Cigánd között – újságolta a település vezetője, és további friss információkkal is szolgált: – Hétfőn hajnalban elhárult a veszély a folyónál, ugyanis miután tetőzött az árhullám, elkezdett apadni a Tisza. Mivel előzetesen nem lehetett tudni, hogy ez mikor következik be, vissza kellett mondani egy táboroztatást erre a hétre.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában