Helyi közélet

2019.05.04. 17:41

Megérkeztek a partifecskék

Újfehértó - Fészkelési időszakban, április 20-a és szeptember 1-je között különösen óvni kell őket.

Újfehértó - Fészkelési időszakban, április 20-a és szeptember 1-je között különösen óvni kell őket.

Nem mindennapi vendégek érkeztek Újfehértóra. A település temetője melletti földkupac megtetszett a partifecskéknek – olyannyira, hogy birtokba is vették azt. Európa legkisebb termetű fecskefajával általában folyóvizek, nagyobb tavak mentén találkozhatunk, a bő táplálékkínálat mellett ugyanis itt üreget vájhatnak a függőleges, omlásos partfalakba.

Védett állatok

Persze, nem kötődnek szorosan a vizek közelségéhez, máshol is megtelepszenek, ahol fészkelésre alkalmas agyagos, homokos, meredek falra lelnek, így gyakoriak a partifecsketelepek az agyag- és homokbányák, kubikgödrök oldalán is. A partifecskék védett állatok, eszmei értékük 50 ezer forint, élőhelyük háborgatása természetvédelmi bírságot és rendőrségi feljelentést von maga után – írja honlapján az újfehértói önkormányzat, megjegyezve: a földkupac maximum 20 méterre közelíthető meg, nehogy megzavarják a kis madarakat.

KM


[related-post post_id="4163259"]

[related-post post_id="3931757"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában