légből kapott

2019.05.15. 07:01

Nagy durranás a sűrű levegővel – kategóriagyőztesek a nyíregyháziak

A junior kategória győztese lett a Pongó Alexandra, Fehér Ottó, Galambos Marcell és Nagy Attila összetételű nyíregyházi csapat a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

– Az autónk vázával, a futóművel és kormányzásával nincsen gond, a fék az egyik legjobb volt, viszont a motorrész és az erőátvitel fejlesztésre szorul – mondta Fehér

A saját tervezésű, építésű, sűrített levegővel hajtott járművek az egri Érsekkertben tizenkettedik alkalommal vetélkedtek egymással – most először a Nyíregyházi Egyetem is képviseltette magát. Évekkel korábban még a főiskolai érában mérettette meg magát egy teljesen más összetételű szabolcs-szatmár-beregi csapat.

Sűrített levegő hajtja

Négy másodéves gépész­mérnök-hallgató (Pongó Alexandra, Fehér Ottó, Galambos Marcell, Nagy Attila) épített fel a nulláról sűrített levegővel hajtott járgányt, azzal álltak rajthoz a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

Hét ország harmincnyolc csapata állt rajthoz | Fotók: Emerson

– Súlykorlátozás nem volt, a hosszúsága maximum 2450 mm, a legszélesebb pontok közötti távolság 1700 mm lehetett. Soros, négyhengeres a motor, a pneumobilt olyan sűrített levegő hajtotta, amiből minden versenyző egy palacknyit kapott.

A mezőnyt nem ismertük, a tapasztalatszerzés volt a célunk. Ahhoz képest, hogy először vettünk részt a versenyen, nagyon örülünk a junior kategóriában elért különdíjunknak – említette Fehér Ottó, a kvartett Nyíregyházán élő, mikóházi kötődésű szószólója. Pongó Alexandra személye azért is különleges, mert csak elvétve bukkannak fel hölgyek ezen a pályán.

„Nagyon sokat tanultunk a nemzetközi pneumobilversenyen.”

– A matematika és a fizika mindig is érdekelt, és vonzanak a gépek is, ezért választottam ezt a szakot – árulta el.

A NYE-PowAir elnevezésű csapat végül a junior kategória győztese lett.

– Nagyon sokat tanultunk a pneumobilversenyen. Az autónk vázával, a futóművel és kormányzásával nincsen gond, a fék az egyik legjobb volt, viszont a motorrész és az erőátvitel fejlesztésre szorul. Sajnos, ezúttal tönkrement a sebességváltónk, de most már tudjuk, hogy min kell változtatnunk a jövő évi versenyig – említette Fehér Ottó.

Az Emerson-csoport által rendezett XII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen ezúttal 7 ország (Csehország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia) 38 csapata állt rajthoz. Végül a BME Műszakik AiR-115 Team lett a végső győztes.

Ladányi Tóth Lajos

Eredmények

A XII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny Powered by Emerson összetett győztese, az Aventics legjobb pneumobilja: BME Műszakik AiR-115 Team. A konstrukció eredetisége: BME Műszakik AiR-115 Team

Távolsági futam: 1. Riga Fresh (Rigai Műszaki Egyetem, Lettország)

Ügyességi futam: 1. BME Műszakik AiR-115 Team

Gyorsulási futam: 1. BME Műszakik AiR-115 Team

Projektmenedzsment: BME Műszakik AiR-115 Team

Junior kategória: NYE-PowAir (Nyíregyházi Egyetem)

Szenior kategória: BME Műszakik Kanóc Team

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában