erőt, egészséget!

2019.06.06. 11:20

A honvédség „hazatért” Nyíregyházára

Önkéntes területvédelmi tartalékos központot alakítanak ki Nyíregyházán.

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Amikor a nyíregyházi kötődésű honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred megalakulása alkalmából végighaladt a Kossuth téren, majd „Jó napot, honvédok!” felkiáltással üdvözölte a felsorakozottakat, több száz torokból hangzott az „Erőt, egészséget!” reagálás. Októberben ünnepélyes keretek között alakult meg az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, és zászlóanyaként szalagot kötött a lobogóra Eleonóra Paterson, a névadó Vattay Antal altábornagy lánya is.

Jár az elismerés

– Akik itt élünk, a magyar emberek biztonságát szolgáljuk. Akik tartalékos katonaként a munka és az iskola mellett vállalták ezt a feladatot, azoknak jár az elismerés és a köszönet – mondta dr. Benkő Tibor. – Hazánkban egyre nő azoknak a száma, akik fontosnak tartják ezt a tevékenységet. Tévedés, ha valaki azt gondolja, hogy Magyarország háborúra készül.

Eleonóra Paterson, a névadó Vattay Antal altábornagy lánya (balról), dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az ünnepségen | Fotó: KM

 

Mi csak szeretnénk megvédeni a törékeny, sérülékeny békét. Az esküt tevő tartalékosok a haza iránti hűség és szeretet miatt vállalják önként a szolgálatot. Legyenek erre büszkék! Magyarország önálló, szuverén nemzet. Emberei békére, biztonságra vágynak. Ennek megteremtése függ a Magyar Honvédség és a szövetségesek képességétől, valamint a magyar emberek elszántságától, felkészültségétől és tenni akarásától.

A májusi nyíregyházi közgyűlésen döntöttek arról, hogy önkéntes területvédelmi tartalékos központot alakít ki a Honvédelmi Minisztérium Nyíregyházán a volt Benczúr-iskola területén.

Sokrétű a feladat

– A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredének katonai csapategysége, illetve a megye területvédelmi zászlóaljának a parancsnoksága települ ide – közölte Szabó István honvédelmi államtitkár.

– A központ feladata sokrétű lesz, az ezredparancsnokság a katonai feladatok mellett toborzási és hadkiegészítési célokat, felkészítési és képzési teendőket lát majd el, emellett lehetőséget biztosít a honvédelmi nevelésben a sport- és kulturális programok szervezésére is.

Szabó István államtitkár a közgyűlésen méltatta a katonaélet jelentőséget
| Fotó: KM

– Nyíregyháza nagyon régi, patinás katonaváros, emellett a település nagyon nyitott a honvédelem ügyére, ezért választottuk a területvédelmi ezred székhelyének. Ezzel a lépéssel „hazatért” Nyíregyházára a Magyar Honvédség.

– Sokkal több ez annál, hogy az önkormányzat értékesített egy ingatlant. A rendszerváltás idején öt laktanya volt itt, nyugodtan lehet katonavárosnak nevezni Nyíregyházát. A korábbi Benczúr-iskola olyan létesítmény lesz, ami a területvédelmi ezred működését segíti elő. Az elmúlt évek kiváló együttműködése új fokozatba lép az ingatlan eladásával – jegyezte meg végezetül dr. Kovács Ferenc.


A vitéz Vattay Antal területvédelmi ezred névadója

Vitéz Vattay Antal Pál (1891–1966) magyar katonatiszt, altábornagy a második világháború alatt 1940. december 24-től Nyíregyházára került. Az 1941. évi délvidéki, illetve az ukrajnai hadműveletekben az 1. lovasdandár élén vett részt, 1942. október 1-től az 1. lovashadosztály parancsnoki teendőit látta el. 1944. augusztus elején a magyar II. tartalék hadtest parancsnokaként irányította a Varsó környékére visszaszorult magyar megszálló seregtesteket.

Jelentős szerepet játszott a háborúból kiugrás október 15-i, végül balul sikerült kísérletének előkészítésében. Német, nyilas, majd amerikai fogsága után 1946. június 16-án tért haza. 1951. november 2-án az Államvédelmi Hatóság letartóztatta.

A Budapesti Katonai Bíróság tízévi börtönbüntetésre ítélte. 1956. augusztus 31-én ideiglenesen szabadlábra helyezték, majd 1957. november 22-én büntetését háromévi próbaidőre felfüggesztették. 1966. november 2-án hunyt el Budapesten. A koholt vádak alól 2001. június 25-én a Legfelsőbb Bíróság Felülvizsgálati Tanácsa bűncselekmény hiányának megállapításával tisztázta.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában