vadászverseny

2019.06.29. 07:00

Célkeresztben a tudományuk

Megyénk hivatásos vadászai mérték össze tudásukat kedden.

Gáll Gergő a növények felismerése közben. A versenybíró Mile Bence | Fotó: M. Magyar László

Kétszeresen is megizzadtak kedden a buji határban megyénk hivatásos vadászai. Egyrészt a fáradhatatlanul ragyogó nap csalt verítékcseppeket a homlokukra, másrészt azok a feladatok is igencsak megizzasztották őket, amelyeket meg kellett oldaniuk. A buji Vinnai Vadászati Kft. vadászháza és környezete adott ugyanis otthont a hivatásos vadászok megyei versenyének.

Gáll Gergő a növények felismerése közben. A versenybíró Mile Bence | Fotó: M. Magyar László

Nemcsak a verseny résztvevőit, de e sorok íróit is megtréfálta például a cirok, hiszen ránézésre a legtöbben a kukoricát ismertük fel benne. Nemcsak növényfelismerés várt azonban a versenyzőkre, az elméleti tesztfeladatok kitöltése után volt többek között trófea- és koponyafelismerés, csapdakészítés, vadkárfelismerés, lőszerismeret, s helyt kellett állniuk koronglövésben is.

Nem mindennapi helyzetek

– Az Országos Magyar Vadászkamara minden évben megrendezi a hivatásos vadászok versenyét. Azt minden megyében megelőzi egy válogatóverseny, s a megyei első továbbjut az országos döntőbe, vagyis nagy a tétje a megyei válogatónak – tájékoztatta lapunkat Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei szervezetének titkára.

– Mi is ezen a megyei versenyen arra törekedtünk, hogy a lehető legjobban felkészítsük a későbbi győztest tudásban, a feladatok nehézségében és a verseny hangulatában, valamint szokjon hozzá a meleghez és ahhoz, hogy a fegyver is ott van vele.

Most erre a versenyünkre 16 hivatásos vadász jött el, akik szerették volna megmérettetni a tudásukat. Az elért pontszámok alapján azt láttam, hogy van öt-hat versenyző, akik magas szinten felkészültek. Ha nem is érték el a maximális pontszámot, de közel voltak hozzá.

Vannak, akiknek van még mit készülniük, tanulniuk, s volt egy viszonylag széles középmezőny is. A saját területét nyilván mindenki kiválóan ismeri, ott hibát nem követnek el, onnan kiragadva olyan helyzet elé állítottuk őket, amivel lehet, hogy sosem találkoznak.

Vinnai Attila versenybíró hallgatja a porcsalmai Bagaméri László magyarázatát a csapdakészítésről | Fotó: M. Magyar László

Gondolok arra, hogy nincsen mindenhol gímszarvas, nehéz így egy trófeát elbírálni, csak a korábbi tanulmányaira támaszkodhat, s az nem mindig elég. Ez vissza is köszönt, hiszen ahol szarvas van, ott jobban bírálták a szarvastrófeát, ahol őz van, az a hivatásos vadász jobban értett az őzbaktrófeához.

A tavalyi versenyt megtekintette Román István kormánymegbízott is, aki akkor felvetette, hogy a megyei kamara szervezhetne országos rendezvényt is. A felvetődött ötletből immár valóság lett, ugyanis július 3-án és 4-én a Verbatanya és a Vinnai Vadászház ad otthont a hivatásos vadászok országos versenyének.

– Minden támogatást megkaptunk az országos döntő szervezéséhez, ami addig kétévente volt, s így azt hittük, bőven van rá időnk. Kiderült azonban, hogy ettől az évtől kezdve már minden esztendőben megrendezik, így rövidebb lett a felkészülési idő, mint ahogy eredetileg gondoltuk.

Nagy kihívás számunkra az országos verseny, nem titkoltuk, hogy ez a megyei verseny volt az országos döntő főpróbája mind módszertanában, s mind a feladatok típusait tekintve.

Úgy érzem, remekül sikerült a főpróba, tudtuk tartani az időt, folyamatosan tudtuk értékelni a feladatokat, bízom abban, hogy az országos versennyel sem lesz probléma.

Főleg a tapasztalat segít

A versenyzők között volt Tajdi László is, aki három éve a tiszateleki Tiszamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza. Most második alkalommal vett részt a megyei versenyen.

– Úgy érzem, hogy a tavalyihoz képest jóval nehezebb az idei verseny – mondta el érdeklődésünkre. – Nehéz felkészülni egy ilyen versenyre, inkább a mindennapi tapasztalataiból él meg az ember.

Természetesen lehet készülni is a szakirodalom olvasgatásával. Számomra a növényfelismerés volt a legnehezebb, hiszen a növényekkel sokat nem foglalkozunk, bennünket főleg az állatok érdekelnek.

Egymástól is tanultak

Az eredményhirdetésen részt vett dr. Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának a vezetője, aki Román István kormánymegbízott nevében köszöntötte a verseny résztvevőit.

A megyei verseny legjobbjai: Juhász Péter (III.), Balogh Géza (II.), Róka Bence (I.) | Fotó: M. Magyar László

Utalt arra, hogy a kormányhivatal nemcsak hatóságként segíti a vadgazdálkodást, de a munkatársak közül többen is hódolnak a sportvadászatnak. Szólt arról az együttműködésről is, amelyet három éve kötött a kormányhivatal és a Vadászkamara megyei szervezete. A szoros együttműködést jelzi továbbá a Vadgeo applikáció is, ami a vadbalesetek gyors intézését segíti.

Házigazdaként és az egyik főszervezőként Vinnai Attila is elmondta a gondolatait az eredményhirdetésen. Mint kiemelte, mind a 16 versenyző győztesnek érezheti magát, hiszen bizonyították az eddig megszerzett tudásukat, ugyanakkor sokat tudtak tanulni egymástól is.

MML


A végeredmény:

Az elméleti kérdések és a gyakorlati feladatok megoldása után a következő sorrend alakult ki:

I. Róka Bence

II. Balogh Géza

III. Juhász Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában