Négynapos kerékpártúra

2019.06.03. 19:23

Örökségtúra a Zemplénben

A pünkösdi hétvégén négy napon át kerékpárral járják be a szép vidéket.

A zempléni táj sajátosságai a hegyek ormán álló várai

A Középkori Templomok Útja Egyesület és a Vidék Kincse Egyesület szervezésében a június 7–10. közötti pünkösdi hétvégén kezdődik el a történeti Zemplén és Abaúj-vidéki örökségtúra. A négynapos kerékpártúra Tokajtól Kassáig tart.

Kedvelt úti célok

A szervezők célja a vadregényes Zemplén meghódítása. A hegység a csodálatos tájaival, az ódon városaival, a hangulatos falvaival, a hegyek ormán álló váraival, a völgyekben megbúvó középkori templomaival, a fényűző főúri kastélyaival, Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszíneivel és a történelmi emlékeivel minden kétséget kizáróan a Kárpát-medence egyik legszebb régiója, amely a kerékpárosok kedvelt úti célja.

A túra Tokajból indul, amely kedvező vasúti összeköttetései révén ideális helyszín az induláshoz, sőt, aki autóval szeretne jönni, akár ott is hagyhatja a kocsiját, hiszen a túra négy nap múlva épp Tokajban ér véget.

Az első nap folyamán Tokaj–Bodrogkereszttúr–Erdőbénye–Abaújalpár irányába törnek át a Zemplénen kelet–nyugati irányba, amely a hegység egyik leglátványosabb szakasza. A második nap tovább folytatják útjukat az Abaúj-vidék falvai között, és eljutnak Kassáig. Az örökségtúra harmadik napján a Hernád mentén térnek vissza Magyarországra, de ezúttal Eszkáros és Hollóháza között lépik át a határt. A negyedik napot a Zemplén két legjelentősebb történelmi léptékű városának, Sátoraljaújhely és Sárospatak felfedezésére szentelik.

A túravezetők: Deák Attila és Dobos Péter. Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen lehet, bővebb információval a www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja oldalon szolgálnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában