Tiltólistára kerülnek

2019.06.11. 07:13

Tiltólistára kerülnek a műanyag eszközök

Feleszmél az emberiség: van még esély megállítani a műanyag­áradatot.

Reméljük, már nem sokáig fogad bennünket hasonló látvány a hulladékgyűjtő edények környékén a szabályok életbe lépését követően

Fotó: Pusztai Sándor

A műanyagok növekvő fenyegetést és veszélyt jelentenek a bolygó egészére nézve. Szerencsére, azonban egyre nagyobb figyelmet kap a közösségi médiában is ez a kérdés, s mindinkább szaporodnak az óriási, több millió tonna úszó vagy szétdobált szemét ökológiai rizikófaktoraira vonatkozó felhívások is.

Az EU már lépett

Hivatalosan is elfogadta az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa az egyszer használatos műanyagok betiltását. Az új szabályok megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek.

Az új szabályok szerint 2021-től tiltólistára kerülnek az egyszer használatos evőeszközök és tányérok, a fültisztító pálcikák, a szívószálak, a léggömbök pálcikái és az oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak. A tagállamok továbbá egyezségre jutottak, hogy 2029-re a műanyag palackok 90 százalékát begyűjtik, de megállapodtak abban is, hogy 2025-re a műanyag palackoknak 25 százalékban, míg 2030-ra 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük.

A nagy cégek is ébredeznek

Több óriásvállalat is elindult a zölddé válás útján. A Costa Coffee már tavaly év elején bejelentette, hogy leváltják a műanyag kavarópálcikákat az összes kávézójukban. – Az előző évben eltávolítottunk minden szívószálat a kávézóinkból, és most már csak igény esetén adunk a vásárlóknak. Még az idén bevezetünk egy műanyagmentes alternatív megoldást a csomagolásokra és az elvihető poharakra is – olvasható Jason Cotta, a Costa Coffee UK vezérigazgatójának nyilatkozata egy tavaly megjelent cikkben, az independent.co.uk weboldalon. A hír igaznak bizonyult, amit a napokban mi is leteszteltünk: a kávénkat már fából készült kavarópálcikával kaptuk a nyíregyházi egységükben is.

Társadalmi nyomás hatására a McDonald’s gyorsétteremlánc 1361 üzletében cserélte le a műanyag szívószálakat az Egyesült Királyságban és Írországban az előző hónapban. Ez elképzelhetetlenül sok szívószálat jelent, hiszen az étteremlánc 1,8 millió darabot használ fel belőle naponta az angol üzleteiben.

Az Air France szerint is lejárt az egyszer használatos műanyagok ideje. A légitársaság bejelentette, hogy 1300 tonna egyszer használatos műanyagtól szabadul meg, így 2019 végére 1300 tonnával kevesebb egyszer használatos műanyag eszközzel kevesebbet használ majd. Járatain fenntartható alternatív megoldásokat alkalmaz a jövőben. Ez azt jelenti, hogy a vállalat 100 millió műanyag poharat cserél papírpohárra, 85 millió műanyag evőeszköz helyett ezentúl bioalapanyagból készült eszközökre és csomagolásra vált, valamint 25 millió műanyag keverőpálcikát vált le fából készültre.

Haladás itthon is

Nem kell külföldre mennünk, hogy az egyszer használatos műanyagok elleni kezdeményezésekbe ütközzünk. A napokban tette közzé a Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark, hogy ők bizony nem várják meg 2021-et, s úgy ünnepelték június 5-én a környezetvédelmi világnapot, hogy kitiltották ezeket az eszközöket a parkból. Nagy Gergely Sándor az MTI-nek elmondta, hogy a magyar állatkerteket csaknem 4 millióan keresik fel évente. Ennek megfelelően már szerdától alkalmazzák a leendő EU-s szabályokat, és kitiltják az egyszer használatos műanyag eszközök és műanyag zacskók használatát a vendéglátóhelyeikről. A parkigazgató reményét fejezte ki, hogy példájukat más állatkertek is követik majd.

Nyíregyházán a Labor Café is kiemelten foglalkozik a témával. – A Labor Café projektvezetőjeként mindig is szem előtt tartottam a környezetvédelmet. A rendezvényeinkre is többször használatos poharakat viszünk, amiket az emberek vissza is hoznak nekünk. Szerintem a környezetvédelem otthon kezdődik, a neveléssel – mondta el Fekete Éva. – A kávézóban egyébként nem nagyon van műanyaghulladék, a buborékos ásványvizet is szódagéppel állítjuk elő. Nemrégiben elindítottunk egy bögrebumeráng elnevezésű akciót, amiben megszólítottuk az embereket. A cél az volt, hogy befogadjunk minél több adománybögrét, hogy a vendégek ezentúl ezekben vihessék el kávéikat. Több ezer bögrét kaptunk, a kezdeményezés pedig működik, hiszen a poharak nagy részét visszakapjuk.

Megkérdeztük a nyíregyházi sétálóutcában lévő Lángos Oázis tulajdonosát, Bárány Gergőt is, hogy ők hogyan készülnek fel az EU-s szabályozásra: – Mi nem használunk túl sok műanyagot, így még nem gondolkoztunk el rajta. Úgy gondolom, ha megjelennek alternatívák a műanyag eszközök helyett, azokat fogjuk mi is használni.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában