Nyíregyháza

2019.06.19. 11:42

Ütemesen halad a nyugati elkerülő építése

Öt évvel ezelőtt adták át az elkerülő első ütemét, szerdán újabb helyszíni szemlét tartottak.

Szerda reggel Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szóvivője a 338. sz. főút és a 38. sz. főút találkozásánál lévő körforgalom mellett helyszíni bejáráson fogadta dr. Kovács Ferencet, Nyíregyháza polgármesterét. A sajtó képviselőivel meggyőződhettek arról, hogy minden az előzetes tervek szerint halad.

– A két új nyomvonalú, 2x1 sávos szakasszal válik teljessé Nyíregyháza nyugati elkerülője, ami mentesíti a belvárost a nehézgépjármű-forgalomtól. A kivitelezés hazai forrásból, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában készül el. Európai szinten is unikum, ahogy elkerüli majd a tranzitút Nyíregyházát. Kiemelten fontos, stratégiai jelentőségű a beruházás harmadik üteme, amelyben a Ke-Víz Kft. és a Zemplénkő Kft. vesz részt. A tervek szerint az év negyedik negyedében készül el az új, 7,8 kilométeres szakasz, és ma meggyőződhettem arról, hogy a kivitelezők jól haladnak – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Előzmények

Történelmi pillanatnak nevezték a nyugati elkerülő út alapkőletételi ünnepségét a hat évvel ezelőtti ceremónia résztvevői. A Nyíregyházát Hajdúnánással összekötő szakasz 49-es kilométerkője közelében dr. Kovács Ferenc polgármester megjegyezte: „Ez egy időutazás része, hiszen egy tíz évvel későbbre tervezett projekt valósulhat meg a beruházó, a tervező és a kivitelező összefogásával. A nyugati elkerülő jelentősen hozzájárul a város új iparfejlesztési területének bővítéséhez, illetve lényegesen csökkenti a megyeszékhely átmenő forgalmát. Örömteli, hogy a konzorcium egyik tagja nyíregyházi, és az alvállalkozók között is vannak szabolcsiak. Most pedig immár a kivitelezőkön a világ szeme!”

Az első ütemben 2,2 km hosszan megvalósuló beruházás az M3-as autópályát köti össze a Kálmánházi úttal. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a kivitelezés munkálatai 2013 szeptemberében indultak el.

Két évvel később, 2015 októberében újabb fontos állomásához érkezett a nagyszabású közlekedésfejlesztési beruházás: megépült a 338. sz. főút Nyíregyháza nyugati elkerülő II. üteme a Kálmánházi és a Tiszavasvári út között.

– Érzékelhető, hogy Nyíregyháza fejlődése töretlen, határozott képviselettel rendelkezik, van politikai támogatottsága, és szorgos emberek lakják. Minden fejlesztéssel azt szeretnénk elérni, hogy a gazdaság megerősödjön, és amikor nem lesznek már elérhetőek a közvetlen európai támogatások, akkor is megálljunk a lábunkon. Az útfejlesztés nettó 3,35 milliárd forintból valósult meg – közölte akkor Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Tavaly márciusban tették le az elkerülő folytatásának az alapkövét.

– Nyíregyháza jó úton halad a siker és a fejlődés útján, és a hazai eredmények jelentős része származik majd az ország új gazdasági erőcentrumából – mindezt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár fogalmazta meg.

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatója közölte: – Mintegy 17 ezer köbméternyi aszfalt-pályaszerkezetet és 400 ezer köbméter töltésanyagot építenek be a kivitelezők az új útszakaszokba, a nyomvonal mellett 800 fát is elültetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában