kisgólyák

2019.07.25. 11:32

Több hallgatót vettek fel, mint tavaly

A ponthatárok kihirdetése nem csak a diákok életének fontos pillanata: a felsőoktatási intézmények számára is nagyon komoly jelentősége van annak, hány hallgatót vehetnek fel.

A Nyíregyházi Egyetem elégedett lehet, hiszen az idén többen kezdhetik meg nálunk a tanulmányaikat, mint tavaly: összesen 1133 első éves hallgatónk lesz, közülük

928-an állami ösztöndíjas formában tanulhatnak

intézményünkben – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Vassné dr. habil Figula Erika, az egyetem rektora és hozzátette: nagy örömükre nőtt a nappali képzésre felvettek létszáma.

A részleteket ismertetve dr. habil Minya Károly mb. oktatási rektorhelyettes elmondta: az egyetem négy felsőoktatási szakképzési, tizenkilenc alapképzési és egy mesterképzési szakot indít.

– A felvett hallgatók a pedagógusképzés teljes palettáját betöltik, hiszen csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító és tanár szakosok is tanulhatnak a nyíregyházi campuson – ők adják a felvett hallgatók jelentős részét, összesen 38 százalékát.

Az utóbbiak, a nappali osztatlan tanár szakosok tizenkét szakpárban, míg a diplomára épülő tanári mesterképzés levelezős egyszakosai tizenegy szakon folytathatják tanulmányaikat.

Magyar Eszter és barátai izgatottan várták Kabaláson a felvételi értesítők SMS-eit. | Fotó: Sipeki Péter

Ebben a felvételi eljárásban, a tavalyihoz hasonlóan az alapszakok voltak a legnépszerűbbek, a legtöbben az óvodapedagógus szakot, a gazdálkodási és menedzsment szakot, valamint a programtervező informatikai alapszakot választották, de szép számmal kerültek be jelentkezők a mezőgazdasági mérnöki, illetve a sport- és rekreációszervezés alapszakra is.

Az osztatlan tanári szakok toplistáját a testnevelő tanár szak vezeti, ezen kívül a legkeresettebbek közé tartozik a történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára, az angol nyelv és kultúra tanára, valamint közgazdásztanár szak is – mondta dr. habil. Minya Károly, aki a pótfelvételi eljárásról is beszélt (pótfelvételire azokat a diákokat várják, akiket eddig nem vettek fel, illetve akik most döntötték el, hogy továbbtanulnak).

– A sikeres felvételi eljárásnak köszönhetően az idei

pótfelvételi eljárás során számos szakot kínálhatunk az érdeklődőknek,

először indítjuk el például a műszaki felsőoktatási szakképzést. Pótfelvételire a korábbi évekhez hasonlóan kizárólag elektronikus formában lehet jelentkezni a www.felvi.hu honlapon, a határidő augusztus 7-e.

A tájékoztatón elhangzott: az egyetemen azoknak a jelentkezését is várják, akiknek már van diplomájuk: a szakirányú továbbképzéseken műszaki, gazdasági és pedagógiai képesítésüket bővíthetik a hallgatók, a jelentkezési határidő az esetükben augusztus 23-a.

Ezek is érdekelhetik