Nyíregyháza

2019.08.27. 18:52

Hagyományőrző tűzoltók a Sóstói Múzeumfaluban

A Sóstói Múzeumfalu adott otthont a XVI. Huszártalálkozó bemutatóinak, ahol a társszervek képviselői mellett a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság hat tűzoltója korhű felszerelésekkel és ruházattal kápráztatta el a nézőket.

Fotók: Nyíregyháza HTP

A hagyományőrző tűzoltók a bemutatóra két tűzoltószekérrel érkeztek, egy vízszállítóval és egy kézi hajtányú fecskendővel.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók bemutatták, hogy a ló vontatta szekerekkel hogyan dolgoztak elődeik egy-egy tűzesetnél. Általában minden falu rendelkezett egy ilyen oltásra alkalmas fecskendővel. A lovakat egy ember hajtotta, egy másik pedig figyelemfelkeltésképp erősen kolompolt. A szivattyú működtetéséhez legkevesebb négy emberre volt szükség, a helyszínre érkezve a pumpa fogantyúit fel-le mozgatták, két további személy pedig a tömlőt kezelte. – elevenítette fel a bemutató közben a történelmi múltat Szabó István tű. főhadnagy, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka.

Fotók: Nyíregyháza HTP

A szombat délutáni feladat egy faház oltása volt, amit a korhű egyenruhába öltözött tűzoltók percek alatt eloltottak. A bemutatót követően kicsik és nagyok is kipróbálhatták a kézi hajtány használatát és a vízsugár kezelését is.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában