Gyors diagnosztika

2019.08.29. 12:53

Közösen a fertőzések ellen – Fejlesztik az infektológiai ellátást!

Egymillió eurós támogatással fejlesztik három kórház infektológiai ellátását.

Bármennyire hihetetlen, mindössze néhány óra elegendő ahhoz, hogy egy Afrikában észlelt vírus vagy baktérium Európa északi felén okozzon fertőzést. Ez nagyon komoly kihívás elé állítja a szakembereket és az egészségügyi ellátórendszert is.

– A fertőzés nem ismer határokat, ezért nagyon fontos az a projekt, amelyet vezető partnerként az Ungvári Megyei Klinikai Infektológiai Kórházzal, valamint a Munkácsi Megyei Gyermekkórházzal közösen valósítunk meg – mondta a támogatási szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) főigazgatója hangsúlyozta, különösen fontos itt a megye határközelsége miatt a szomszédos országokkal az együttműködés. Ideológiánk, hogy a határon túli területeket, Kárpátalját, Partiumot, Erdélyt tudjuk támogatni, segíteni.

– A több mint 1 millió 1 ezer eurós program keretében mindhárom intézményben az infektológia fejlesztését célozza, hogy a gyors és minőségi bakteriológiai vizsgálatok keretében a veszélyes és fertőző kórokozók azonosításának ideje maximálisan lerövidüljön és a megfelelő terápia minél hamarabb megkezdődhessen. A fejlesztés csökkenti a kórházi kezelés idejét és a fertőző kórokozók kijutásának a lehetőségét is – mutatott rá a legfontosabb eredményre a főigazgató.

Gyors diagnosztika

– Az SZSZBMK a csaknem 100 millió forintos (mintegy 300 ezer euró) támogatásból beszerez egy, a modern egészségügyi ellátáshoz, a leghatékonyabb és költséghatékonyabb kezelések biztosításához, a gyors diagnosztikához, a betegek biztonságának megőrzéséhez szükséges mikrobiológiai tömegspektrográfot. Enélkül ma már egy modern laboratórium nem működhet – tette hozzá a főigazgató, s kiemelte: a Jósa András Oktatókórház laboratóriuma az ország legnagyobb laborja, ahol évente 11 millió vizsgálatot végeznek el.

– A fehérgyarmati és a vásárosnaményi telehelyünkön a vízkezelő berendezések korszerűsítése történik meg, valamint reagenseket vásárolunk, amelyek a vizsgálatokhoz szükségesek – sorolta dr. Adorján Gusztáv. Elhangzott, Ungváron laboratórium épül, a munkácsi gyermekkórházban a fertőzőosztály tárgyi és műszaki ellátottságát javítják, mindkét helyen fertőtlenítőlétesítményeket állítanak fel, s nagy hangsúlyt helyeznek az orvosok képzettségének javítására a mikrobiológiai diagnosztika területén.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke mint a program monitoringbizottságának tagja a határon átnyúló programok jelentőségére hívta fel a figyelmet. – Nagyon fontosak az egészségügyi intézményeket érintő, a szakmai munkát támogató fejlesztések. A több mint egymillió eurós projekt különösen fontos területet érint, mert a határon túli terültekkel együttműködve a szakemberek minél előbb feltárhatják a kockázatokat, és a fertőzések megakadályozása érdekében a lehető leghamarabb meg tudják tenni a szükséges lépéseket – mondta. – Aktuális és jó projektötlet volt, amihez jó pályázatot írtak, így pozitív támogató döntés születhetett.

Utalják az előleget

Szakács Áron, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. igazgatója a szerződés aláírása előtt elmondta: egy hónappal ezelőtt kapták meg az engedélyt az Európai Bizottságtól, hogy megkezdhetik a szerződéskötést. – A program speciális jellegéből adódóan máris utalni fogjuk az előleget, amiből el tudják kezdeni a projekt megvalósítását – fogalmazott az igazgató. Megjegyezte, nemcsak a fertőzések, hanem az egészségügyi területen megjelenő pénzhiány sem ismer határokat. Bárhová, bármennyi pénzt az egészségügybe el lehet helyezni, így a intézményekre jutó 100-100 millió forint nagyon komoly összeg és segítség.

KM

Ezek is érdekelhetik