Sóstói hulmánnász

2019.08.12. 14:00

Megnősül az országban csak Nyíregyházán látható szent állat

A hulmánok zárt tartási körülmények között ritkaságnak számítanak.

Fotó: Noemi D. Soos

 

Fotók: Nyíregyházi Állatpark

A Hannoverből érkezett ötéves nőstény az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára, s most, a karanténidőszak után csatlakozott a tenyészcsapathoz.

A hulmánok zárt tartási körülmények között ritkaságnak számítanak, hiszen az egész világon összesen 183 egyed él ebből a közepes termetű majomfajból állatkertekben – közülük három a Nyíregyházi Állatparkban.

A sóstói hulmánok – csakúgy, mint a természetben – nappal aktívak, s leggyakrabban a lombkoronaszinten tartózkodnak, ahol elsősorban a fák leveleivel táplálkoznak, de rügyeket, magvakat és gyümölcsöket is fogyasztanak.

A faj alkalmazkodóképessége bámulatos. A természetben éppúgy megtalálható a Himalája 4 ezer méter feletti hófödte hegyei között, mint Ázsia félsivatagos vagy trópusi esőerdőiben, sőt Észak-India sűrűn lakott városaiba is bemerészkedik, köszönhetően annak, hogy a hinduk szent állata. A hinduizmusban ugyanis Hanumán majomisten leszármazottjának tartják, akinek akkor perzselődött meg az arca, keze és lába, amikor Ráma isten feleségének kiszabadítása után felgyújtotta Lanka városát. Ez a különleges színezet, azaz a fekete, szőrtelen arc, valamint kéz- és lábfej a szürke majmok jellegzetessége.

A hulmán nemcsak a hinduizmusban ismert állat, hanem A dzsungel könyvében is találkozhatunk vele (az Elveszett Városban élő Majmok népe). Annak ellenére, hogy szent állat, természetes élőhelyének pusztulása miatt egyre inkább visszaszorul. A helyi lakosság is egyre kevésbé tűri el a földeken és kertekben garázdálkodó állatokat, így a faj egyedszáma Indiában nagyjából 200 ezerre csökkent, ezért is fontos, hogy zárt tartási körülmények között szaporítsák őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában