Gyász

2019.08.16. 12:31

Végső búcsú a természetbarát orvostól

Fiatalok ezreivel szerettette meg a túrázást dr. Egri Kiss Tibor.

Dr. Egri Kiss Tibor

 

Dr. Egri Kiss Tibor

Nyolcvanegy éves korában elhunyt dr. Egri Kiss Tibor aranydiplomás orvos, a Magyar Természetjáró Szövetség örökös tagja, a Nemzetközi Tisza Túrák vezetője, akit ma kísérnek utolsó útjára a nyíregyházi Északi temetőben. Fiatalok ezreivel szerettette meg a természetet a vízi, a gyalogos és a kerékpáros túrák során.

Gelejen született 1937 októberében, s 1953-ban lett a Ceglédi Lokomotív Turista Szakosztály tagja. Ott végezte el a térképolvasói tanfolyamot is, s onnantól kezdve egész életét meghatározta a természetjárás. Nemcsak a mindennapi életben, de a túrák alkalmával is hű társra talált hitvesében, együtt teljesítették az Országos Kék Túrát 1963–64-ben. Három gyermeket neveltek fel, akik szintén otthon érezték magukat a természetben, a folyók és a hegyek világában. Honvéd orvosként 1961-től Nyíregyházán szolgált. Az első Nemzetközi Tisza Túrának a résztvevője volt 1968-ban, A másodikat már közösen rendezte Haranghy Györggyel, 1970-től pedig folyamatosan szervezte ezt a külföldön is nagy érdeklődést kiváltó természetjáró programot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetségben 1966-tól főtitkárként tevékenykedett 2004 májusáig. Fáradhatatlan volt, amikor a természetről szó volt. 1970-ben megalakította a Honvéd Bottyán János Sportegyesületet. A miskolci hegymászóknál elvégezte a hegymászó tanfolyamot, azt követően hegymászást és sízést oktatott megyénkben. Jól ismerte a Magas-Tátra és az Alacsony-Tátra hegycsúcsait és völgyeit. A Pamírban 6000 m fölé jutott 1982-ben a Magyar Televízió 16 fős csoportjával. A természet szépségét és a túrázások semmihez sem hasonlítható hangulatát írásaiban is népszerűsítette, a turista-folyóiratokban száznál több cikke jelent meg. Dr. Egri Kiss Tibor most már az égi utakat járja, de embersége, segítőkészsége, a természet iránti szeretete örökre velünk marad, emlékét kegyelettel megőrizzük.

A Sz-Sz-B. Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában