jegy, csak oda...

2019.09.09. 15:17

Ellenőrzik a kitoloncolást is

Az ügyészség felügyeletet gyakorol a büntetés-végrehajtás törvényessége felett.

Az ügyészség Alaptörvényben meghatározott feladata, hogy felügyeletet gyakoroljon a büntetés-végrehajtás törvényessége felett. Ennek keretében az ügyészség mindenféle fogva tartás törvényességét ellenőrzi az előállítástól az őrizeten át a letartóztatásig, beleértve az idegenrendészeti őrizetet is – tudtuk meg dr. Szilágyi Lászlótól, aki hozzátette: idetartozik a börtönök ellenőrzése is.

– A megyei főügyészség munkájában kiemelkedő jelentőségű ez a terület, hiszen Tiszalökön országos büntetés-végrehajtási intézet, Nyíregyházán megyei börtön, Nyírbátorban őrzött szállás működik.

Ráadásul a rendőrségnek fogdája és minden kapitányságon, több rend­őrőrsön előállító helyisége is van, amit az ügyészek havonta egyszer, illetve kétszer is ellen­őriznek. Ez havi 36 ellen­őrzést jelent – fogalmazott a főügyészség sajtószóvivője.

A munka mennyiségét jelzi, hogy az elmúlt évben 3823 ügyben jártak el az ezzel foglalkozó ügyészek, míg az idén már az első félévben 2102 ügyet iktattak ezen a területen.

– Az idegenrendészeti őrizethez szorosan kapcsolódik a kitoloncolás végrehajtása, mert azt a külföldit, akit a bíróság vagy az idegenrendészeti hatóság kiutasít Magyarországról, és önként nem hagyja el az országot, kitoloncolják.

Az ügyész feladata a kitoloncolás végrehajtásának az ellenőrzése, melynek során vizsgálja, hogy a fogvatartott gyakorolhatja-e az anyanyelv használatának jogát, megtörtént-e a megfelelő orvosi vizsgálata, van-e rajta sérülés, megfelelő-e a ruházata, olyan állapotban van-e, hogy a külföldre szállítását aggálymentesen végre lehet hajtani. Ennek érdekében az ügyész megjelenik a Nyírbátori Idegenrendészeti Őrzött Szálláson, és személyesen győződik meg a törvényességről.

Ilyen kitoloncolás történt augusztus 28-án is. Az idegenrendészeti hatóság kiutasított hazánkból egy nigériai állampolgárt, de önként nem akarta elhagyni az országot, ezért őrizetbe vették, és a kitoloncolásáig Nyírbátorban helyezték el.

Visszavitték Nigériába

A nigériai férfi 2009-ben egyetemi tanulmányai miatt jött Magyarországra, rendelkezett tartózkodási engedéllyel is. Megismerkedett egy magyar nővel, élettársak lettek, gyermekük is született. A férfi a gyermekével nem tartotta a kapcsolatot, nem gondoskodott róla megfelelően, az élettársi kapcsolatot is megszakította 2015-ben.

Erre tekintettel a magyar bíróság 2017-ben a szülői felügyeleti jogát megszüntette. Majd a gyermek és édesanyja Angliába költöztek, ilyen körülmények között pedig semmi sem indokolta, hogy a nigériai férfi jogszerűen tartózkodhasson Magyarországon – említette a legutóbbi esetet a sajtószóvivő.

A kitoloncolás végrehajtásában fontos szerepet játszott az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (közismert nevén: Frontex), ugyanis az Európai Unió több tagállamából is össze kellett gyűjteni a Nigériába kitoloncolt személyeket, ezért egy erre a célra bérelt repülőgép járta végig az érintett fővárosokat – a nigériai férfi Bécsben szállt repülőre –, és vette fel a kitoloncolt személyeket.

Minden egyes kitoloncoltat két tisztviselő kísért el a repülőútra Nigériába, ami már önmagában jelzi azt, hogy költséges eljárásról van szó – jegyezte meg dr. Szilágyi László.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában