Dr. Vonza András

2019.10.21. 11:30

Részese volt a nagy átalakításnak

cow farm concept of agriculture, agriculture and livestock - a herd of cows who use hay in a barn on a dairy farm, the technique carries food.

Fotó: illusztráció: dreamstime

Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta dr. Vonza András hatósági főállatorvos, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter részére, négy évtizede végzett, kimagasló színvonalú szakmai munkája, az ország agráriumának fejlődését szolgáló közéleti szerepvállalása, valamint a magyar gazdatársadalom érdekében végzett szervezőtevékenysége elismeréseként.

A magas állami elismerést, a Magyar Érdemrend középkeresztjét az ünnepnap alkalmából Nagy István agrárminiszter adta át a Nagykállóban ma is praktizáló kitüntetettnek.

Miniszteri posztig jutott

Dr. Vonza András (64) szülővárosában, Nagykállóban érettségizett 1973-ban, majd felvették az Állatorvostudományi Egyetemre, ahol 1978-ban diplomázott. Később sertésegészségügyi szakállatorvosi képesítést szerzett. Szakmabelijei sorában ő az egyedüli, aki végigjárta a teljes ranglétrát. Diplomája átvétele után a nagykállói Virágzó Föld Tsz-ben kapott üzemi állatorvosi állást.

Innen 1995-ben távozott, amikor kinevezték kerületi főállatorvossá. 1998-tól 2001-ig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgató főállatorvos volt. 2001. március végén, Torgyán József, akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lemondása után Orbán Viktor miniszterelnök behívta kormányába. Májustól 14 hónapon át volt az ország földművelésügyi minisztere. Az agrártárca éléről 2002-ben rövid időre visszatért Nyíregyházára, a megyei főállatorvosi székbe, majd 2003-ban hatósági állatorvos lett.

Dr. Vonza András

Közéleti tevékenységéről szűkszavúan annyit mond, hogy 1983-ban a nagykállói református egyházkerület presbitere lett, jelenleg a gyülekezet főgondnoka. A rendszerváltoztatást megelőzően, 1989-ben lépett be a Független Kisgazdapártba, 1995 és 1998 között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja, 1998-ban pártjának országgyűlési­képviselő-jelöltje volt.

Az egyik dolog, amire a famíliáján kívül büszke, hogy

Nagykálló és Biri díszpolgárának vallhatja magát.

Ami a családot illeti, Vonza doktor nős, felesége középiskolai tanár, majd okleveles közgazdászként az adóhatóság munkatársa, jelenleg pedig a nagykállói járási kormányhivatal vezetője.

– Azon gyerekek egyike vagyok – idézi föl a feledhetetlent dr. Vonza András –, akit ötéves korában kitiltottak az óvodából azért, mert az apja – akit nem mellesleg ’52-ben kuláknak nyilvánítottak, s emiatt munkaszolgálatos katonaként robotolt a Dunántúlon – nem volt hajlandó belépni a téeszbe. Aztán – nyilván miattam – csak aláírt, s engem visszavettek óvodásnak.

– A Jóisten aztán elégtételt szolgáltatott a családomnak azzal, hogy 40 évvel később miniszterként módom volt a mezőgazdaság átalakításában részt venni, a birtokpolitikában a bűnben fogant téeszszervezést visszafordító jogszabályokat az én aláírásommal hatályba helyezni.

Az élelmiszer-biztonság alapjai

Néhány héttel a minisztériumba kerülésem után meghirdettem a nyugalom évét. Leszögeztem: egyetlen elődöm munkáját sem bírálom, mert nem ez a feladatom.

Aki az eke szarvára tette a kezét, ne nézegessen hátra.

A teljes energiámat a szakmai munka erősítésére fordítottam. – Nekem állatorvosként, aki – mint cseppben a tengert – tisztán látva a húsvizsgálat fontosságát, az élelmiszer-biztonság mai zálogát jelentő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) alapjait sikerült leraknom.

Igaz, a 2002-es kormányváltást követően nemigen foglalkoztak vele, de 2010 után szerencsére ismét belendült és célba is ért ez a Nébih fémjelezte ügy. Szóval számomra rendkívül jó érzés, hogy miniszteri megbízatásom alatt ilyen, mostanra kiteljesedő pozitív folyamatoknak az alapjait le tudtuk rakni.

Megvédeni a sertésállományt

– A járványvédelem területén is sikerült miniszterségem alatt előrelépnünk, nyilván állatorvos mivoltomnak is köszönhetően. A járványvédelmünk hatékonyságát jelzi, hogy az afrikai sertéspestis a háztáji sertésállományokba eddig nem terjedt át.

A vaddisznók módszeres gyérítése mellett a magyar állategészségügyi szolgálat igen komoly vizsgálatokat végez a tekintetben, hogy a háztáji állományokat továbbra is sikerüljön megvédeni. Erre persze csak az állatorvosi kar által felvilágosított gazdák együttműködésével, hathatós segítségével van esélyünk.

Galambos Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában