átadták

2019.10.21. 14:00

Új épületben a pedagógiai szolgálat

Az idei tanévtől a Vécsey utcán látja el munkáját a pedagógiai szakszolgálat megyei szakértői bizottsága.

Fotó:

Szalai Borbála A csacsi című versét szavalta el hétfőn délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei Szakértői Bizottsága új székhelyének átadó ünnepségén, a Vécsey utca 27. szám alatt Bódi Mercédesz, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézménye 3. a osztályos tanulója.

A vidám, tanulságos történet után a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója, Gaszperné Román Margit „fordította komolyra a szót”, akitől megtudtuk: az idei tanévtől a Vécsey utcai, akadálymentesített, modern épületben látja el tevékenységét a megyei szakértői bizottság, mivel kinőtte a korábbi, Szarvas utcai feladatellátási helyét.

– A Vécsey tagintézmény területén található különálló épület eredetileg iskolának készült, a tantermek alkalmatlanok lettek volna a vizsgálószobás rendszer kialakítására, így a tankerület 38,5 millió forint saját forrásból felújíttatta és átalakíttatta az épületet nyáron. A tantermekből különálló vizsgálóhelyiségeket, irodákat alakítottak ki.

Itt kapott helyet az alapfeladatok közé tartozó pályaválasztási tanácsadás is, a Nyíregyháza és vonzáskörzetébe tartozó településekről ide várja a tanácsadó szakember a továbbtanulásban és a pályaválasztásban segítséget igénylő tanulókat. A bizottsággal közös épületben található a járási tagintézmények szakmai munkáját koordináló Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Főigazgatósága is.

Több vizsgáló, új bútorok

Ki dönti el, hogy egy adott iskolarendszeren belül, ki milyen oktatási-nevelési formára jogosult, és hogy milyen speciális oktatási igényekkel rendelkeznek az egyes gyermekek? A kérdésre a székhelyintézmény új épületének átadásán Hutásné Petruska Krisztina megbízott szakmai és koordinációs főigazgató-helyettes adta meg a választ.

– A megfelelő oktatási formát minden országban pszichológus, pedagógusok, gyógypedagógusok és/vagy orvosok határozzák meg, különböző tesztekkel. A sajátos nevelési igény tényét kizárólag a megyei szakértői bizottságok állapíthatják meg, komplex vizsgálat alapján.

A korábbi, Szarvas utcai épületben 5 vizsgálóhelyiség, 1 vezetői szoba és 1 adminisztrációs szoba állt a bizottság rendelkezésre, ehhez képest jelenleg 13 vizsgáló, 1 adminisztrációs szoba, továbbá konyha, ebédlő, tárgyaló vesz körül minket, új bútorzattal! – újságolta boldogan a főigazgató-helyettes.

Megtudtuk azt is: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 139 települése tartozik a szakértői bizottság ellátási körzetébe, az elmúlt tanévben közel 3300 vizsgálatot végeztek el mintegy 2100 gyermeken.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában