Segítség a hajléktalanoknak

2019.11.28. 07:17

Éjjeli menedékhely Nyíregyházán – Már tart a krízisidőszak

Az egyre hűvösebb éjszakák sok, otthon nélkül maradt embert „űznek” az éjjeli menedékhelyre.

Az éjjeli menedékhelyen felújították a zuhanyzókat is, mutatja Fedor Edit szociális segítő

Fotó: Dodó Ferenc

A november elsejével kezdődő és április végéig tartó krízisidőszakban állandó készenlétre és azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a veszélyeztetett emberek szakszerű, gyors segítséget kapjanak a téli hónapokban. Télen a legveszélyeztetettebbek az otthon nélkül maradtak, az idős, egyedül élő emberek, a szenvedélybetegek, a nem hajléktalan, de nagy szegénységben élő családok, valamint a külterületen élők, akikre kiemelt figyelmet kell fordítani. A megyeszékhelyen a hajléktalanellátás két bástyája a Periféria Egyesület és az Oltalom Szeretetszolgálat, ahol felkészültek arra, hogy minden otthontalannak, rászorulónak segítsenek a hideg hónapokban, s készülnek a „vörös kód”-ra is.

A már 24 éve az utcai hajléktalanellátással foglalkozó Periféria Egyesület elnöke, dr. Szoboszlai Katalin, elmondta: a téli hónapokban arra törekszenek, hogy mindenkit védett helyre szállítsanak.

– A szociális munkásaink és önkénteseink eljutnak a rejtőzködő hajléktalanokhoz is, a krízisautónk két szakemberrel napi 24 órában folyamatos készenlétben van, elsősegélydoboz, takaró, forró tea, ruha, élelmiszer van a kocsiban. A szintén éjjel-nappal hívható (42/504-618) regionális diszpécserszolgálat a bejelentések alapján indítja az autót, hogy a lehető leghamarabb megérkezzen a segítség – sorolta az egyesület elnöke.

– Nyíregyházán mintegy 30-40-en lehetnek azok, akik az utcán élnek, legyen bármilyen hideg is. Sokszor az erdőben, sátrakban, elhagyott, romos épületekben húzzák meg magukat. Ők a legnehezebb esetek, fizikai és mentális állapotukban is a legrosszabb helyzetben lévők, akiket nehéz együttműködésre bírni, mert sok esetben a belátási képességük sincs meg, s nagyon nehéz elmozdítani őket ezekről a helyekről. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében is észleljük, hogy ki hol tartózkodik. Nagy szükségünk lenne takarókra, paplanokra, meleg, téli, elsősorban férfiruhákra és meleg ételre – mondta dr. Szoboszlai Katalin.

Amennyiben kritikus helyzetben lévő, nem hajléktalan emberről érkezik bejelentés, akkor a krízisautó kimegy ezekre a helyekre is, és a munkatársaik az ott tapasztaltak alapján megteszik a szükséges lépéseket a további (egészségügyi, szociális) ellátás érdekében, ami a települési önkormányzatok feladata.

Szállás és ellátás

A Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat most is felkészülten kezdte meg a téli krízisidőszakot.

– A Rákóczi utcai nappali melegedőnk a hét minden napján 8–18 óra között van nyitva. Azt tapasztaljuk, hogy 16 óra után már nem veszik igénybe ezt a szolgáltatást, így 16 és 18 óra között csak ügyeletet biztosítunk. Arra kérünk mindenkit, hogy 16 óra után már inkább az éjjeli menedékhelyre juttassák ki az arra rászorulókat, mert ott az éjszakai szállásukat el is tudják foglalni. A népkonyhán még nem volt szükség az adagszám emelésére, de szükség esetén akár 250 adagot is ki tudunk osztani naponta – tudtuk meg Nagy Judit intézményvezető-helyettestől.

– Az átmeneti szállónk (40 fő), a hajléktalanok otthona (50 fő) telt házzal, teljes kapacitással működik. A Bokréta utcai éjjeli menedékhelyünket az önkormányzat energetikai pályázatának köszönhetően felújították, így már megfelelő körülményeket tudunk biztosítani az oda érkező rászorulóknak – tette hozzá Nagy Judit. – Az előző éveknek megfelelően idén is működtetünk lábadozóellátást, ahol a betegségükből felépülő 15 kliensünknek nyújtunk ellátást. Már most is érezhető, hogy az éjszakák egyre hűvösebbek, hiszen jelenleg is mintegy 95-97-en veszik igénybe az éjjeli menedékhelyet, de fel vagyunk készülve a létszámnövekedésre, valamint végszükség esetén más telephelyünkön is kialakítunk éjszakai szálláshelyet, hiszen a fő célunk, hogy mindenki emberhez méltó körülmények között töltse az éjszakáit, és ne legyen kitéve az időjárás viszontagságainak.

„Vörös kód”

– Amikor a meteorológiai szolgálat kettes fokú riasztást ad ki – mínusz 10 Celsius-foknál alacsonyabb vagy 27 Celsius-foknál tartósan magasabb napi átlaghőmérséklet esetén – akkor életbe lép a vörös riasztás. Ilyenkor a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az otthon nélkül maradtak előtt, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tudja fogadni a segítségre szorulókat. A megyeszékhelyen működő intézmények előre közlik, hogy extrém hidegben mennyi embert tudnak átmenetileg befogadni.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában