jegyzet

2019.11.11. 07:04

Merre tovább, „bikicsunáj”?

Nyéki Zsolt

Ki időt nyer, életet nyer – nyugtázhatják elégedetten a diákok most, hogy jövő évtől mégsem lesz feltétel a középfokú nyelvvizsga, ha szeretnének bekerülni valamelyik honi egyetemre. Kérdés azonban, ki hogyan él ezzel az idővel – ám a legnagyobb kérdés talán az: megváltozik-e végre a szemlélet, ami az idegen nyelvek tanulását illeti a mi kis hazánkban? Arról is lehet vitát folytatni, vajon minden szakma, hivatás műveléséhez feltétlenül szükséges-e nyelvvizsga, de ha őszinték és reálisak akarunk lenni, akkor már nagyon csekély az a szakterület, ahol 2020 küszöbén ez ne lenne minimum, vagy ne származna komoly előnye valakinek abból, hogy a magyar mellett más nyelven is képes kommunikálni. Ezért téves az a megközelítés, hogy ez valami felülről érkező nyomás. Ez mindenkinek egyéni érdeke, hiszen saját maga előtt nyit meg új kapukat. Megyénkben is több olyan cég található, ahol egy jó szakember egy szint után csak akkor érhet el magasabb pozíciót, azzal pedig magasabb fizetést, ha beszéli a karrierhez szükséges idegen nyelvet. Ismerek olyan embert, aki munka és család mellett tanulta meg az anyavállalat nyelvét, s ma már ő az igazgató.

Már hallani is erre az ellenpéldát, hogy máshol meg egy tolmácsból „csináltak” cégvezetőt, aki aztán dűtött-borított, mire elzavarták. Van ilyen is, de ha valaki erre mutogat, csak kibúvót keres. Az oktatási rendszer jóval magasabb óraszámot biztosít, mint amennyi alatt a nyelvtanárok véleménye szerint simán meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. Ami dönt, az a szorgalom és a szándék komolysága. Ebből a Kárpátokban kaptam leckét: a vadvízi evezésen volt egy srác, aki a rafting végén félrevonult, és míg mi rögvest nekiláttunk, hogy jó magyar bor mellett beszéljük át az élményeket, borulásokat, ő egy órát olvasott az angol gyakorlókönyvéből. Aztán persze csatlakozott, és behozta a lemaradását… – de azóta jobban értem a „bikicsunáj”-os sláger üzenetét.

Címkék#nyelvvizsga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában