vadászat

2020.01.23. 08:07

A vizsga összetett, idegileg megterhelő

Csak a minden téren felkészült hallgatók veszik sikeresen az akadályt, nem elegendő csupán lőni tudni.

Az elmúlt heti Horgász, vadász rovatunkban a vadásztanfolyamok anyagáról számoltunk be. A tanfolyamok természetesen elméleti és gyakorlati vizsgákkal fejeződnek be, ezért arról kérdeztük meg Fazekas Gergelyt, a megyei vadászkamara titkárát, hogyan is rendeznek meg egy vadászvizsgát.

Gyakorlat és elmélet

– A vizsga szinte már a tanfolyam elvégzésével kezdődik, ugyanis enélkül nem lehet vizsgára sem jelentkezni. A tanfolyamra jelentkezéskor már kijelölt vizsgaalkalomra regisztráljuk a vadászjelöltet. A vizsga reggel 8 órakor kezdődik a Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesületnél golyós fegyver kezelésével és lövészettel, majd következik a sörétes fegyver kezelése és a lövészet.

Aki itt megfelelt, 50 kérdéses teszttel folytatja, majd vadászati idényekből és vadfaj-ismeretből ad számot. A vizsgát 5 kérdéses szóbeli tétel zárja. A vizsga csak akkor sikeres, ha minden részt sikeresen teljesít a jelölt.

Ha valahol sikertelen, akkor a pótvizsgán onnan fogja folytatni – magyarázta a megyei titkár, akitől azt is megkérdeztük, milyen szokott lenni a vizsgázók felkészültsége.

– Ez bizony erősen változó, s ennek szerintem két oka van. Az egyik mindig a személyes attitűd. Egyrészt nem egyformán veszik komolyan a felkészülést a tanfolyamok résztvevői, másrészt létrejöttek olyan tanfolyamokat szervező cégek, amelyek szinte az ország egész területén tevékenykednek, és nem feltétlenül oda helyezik a képzés hangsúlyát, ahol azt a vizsgáztatók elvárnák.

A vizsga roppant összetett és idegileg is megterhelő, akárcsak a vadászat. A vizsgarend szigorú, nem enged meg nagyobb hibázást sehol. Csak a minden téren maximálisan felkészültek veszik sikeresen az akadályt, nem elegendő csupán lőni megtanítani a jelöltet.

Nekünk igen jó tapasztalataink vannak a megyei vadászszövetség tanfolyamait elvégzett hallgatókkal kapcsolatosan. Ugyanazon a lőtéren gyakorolnak, mint ahol a vizsga is zajlik, és a fegyverek is azonosak. Ez önmagában is nagy magabiztosságot ad a hallgatóknak.

Mindenki érdeke

– Az elméleti felkészítés szintén magas színvonalú, hiszen nem ritka a hibátlan tesztkitöltés, valamint a szép szóbeli felelet sem. Ennek az is oka lehet, hogy a szövetség időről időre kikéri a Vadászkamara véleményét, és ehhez igazítja az oktatási tematikát. A vizsgán úgy érzékeljük, hogy a vadászjelöltek is értékelik azt, hogy komoly szakembergárda készíti fel őket a vizsgára, és megfogadják a tanácsaikat.

A vizsgázott jelöltek elégedettsége és szaktudása mutatja, hogy jó úton járnak a tanfolyammal. A Vadászkamarának is érdeke, hogy felkészültek legyenek a vadászok, így ha szükséges, az előre meghirdetett napok mellett is lehetőséget teremtünk újabb vizsganapokra, ha a tanfolyami csoport létszáma azt indokolja.

MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában