"Tekintélyes bírságot kaptam"

2020.01.17. 19:51

„Ha bevágom a féket, belém jönnek”

Aki biztonságosan meg tudna állni a lámpa előtt, ha az sárgára vált, de nem teszi, jogosan bírságolható.

Sok autós attól tart, ráfutásos ütközés károsultja lesz, ha lefékez a sárga lámpajelzés láttán

Forrás: KM-archív

Fotó: kapilali

– Tekintélyes bírságot kaptam a rendőrségtől, mert sárga jelzésen haladtam át a város egyik közlekedési lámpájánál. Nem szokásom megszegni a szabályokat, sőt a gyermekeimet és a férjemet is mindig arra intem, hogy az előírásoknak megfelelően, körültekintően vezessenek, inkább 5 perccel később érjenek célba, mint soha, de ha akkor és ott én a fékbe taposok, biztosan belém csapódott volna a hátam mögött érkező autós, aki bizonyosan piroson hajtott utánam – mesélte mátészalkai előfizetőnk, azt kérve lapunktól, adjunk hiteles tájékoztatást arról, milyen esetben szabad/nem szabad az autósoknak „bevállalniuk a sárgát”. – Nem ritka, hogy az elbizonytalanodott, büntetéstől félő autósok némelyike már a zöld jelzésnél fékezni kezd, esetleg megáll, nehogy „belefusson” a sárgába, s ezzel együtt a büntetésbe. Megoldást jelenthetne, ha a lámpákra visszaszámlálót szerelnének fel, amely jelzi, mikor fog sárga jelzésre váltani a készülék – jegyezte meg az asszony.

Hol a megállási pont?

A KRESZ ide vonatkozó bekezdése értelmében a fényjelző készülék sárga jelzése megállási kötelezettséget ír elő a járművezető számára. Azonban, ha ez nem tehető meg, például a jelzés zöldről sárgára váltásakor a jármű közvetlenül a megállás helyét jelző vonal előtt van, és a járművet csak vészfékezéssel lehetne megállítani, akkor a jármű vezetője, ha átmegy a sárga jelzésen, nem szegi meg a fenti előírást.

Az, aki a megállási ponton kapja a sárgát, és áthalad, nem követ el közlekedési szabálysértést, aki viszont előtte, tehát biztonságosan meg tudna állni, de nem teszi, bírságra számíthat. A megállási pont az útburkolati jel, ennek hiányában a lámpa vonala, és ha az sincs, a kereszteződés vonala. Ha tehát a sárga fényjelzés megjelenésekor még féktávolságon belül vagyunk a lámpától, álljunk meg, de ha nem, akkor haladjunk tovább.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában