Nyíregyháza

2020.01.21. 18:30

Példaképük az életét áldozta hitéért

Az egyesület legjelesebb eseményéről, a bátori díjátadó ünnepségről a Kelet-Magyarország is beszámolt.

Forrás: Palicz István

Évértékelővel egybekötött évnyitó rendezvényt tartott a hétvégén Nyíregyházán a „Kelet Népe” Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület és a megyei Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság.

– Ötéves egyesületi munkánk nem volt eredménytelen, a jövőben is szívügyünknek tekintjük a térség társadalmi integrációjának elősegítését, a közrend és közbiztonság védelmét, Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékének ápolását és fenntartását, a történelmi ismeretek továbbadását úgy kortársainknak, mint a fiatalabb generációnak – fogalmazott Pál Zoltán elnök.

Díjazták a munkájukat

A civil szervezet vezetője örömmel számolt be arról, hogy a „Kelet Népe”, valamint az emlékbizottság egyaránt programgazdag évet zárt 2019 végén, erősödött és új tagokkal bővült a közösség. Az egyesület rövidítette, egyszerűsítette a nevét (Kelet-Népe Sz. Sz. B. M. Egyesület), a megüresedett titkári pozíciót pedig immár Négyesiné István Judit tölti be. Gördülékeny és sikeres volt az együttműködés úgy a határon túli, mint az országos, a megyei és városi szervezetekkel (önkormányzatok, rendőrkapitányság, civil szervezetek), amit bűnmegelőzési, tájékoztató programok, közös megemlékezések, hagyományőrző foglalkozások és koszorúzások is bizonyítottak.

– Az emlékbizottság központi vezetése munkánk elismeréseként, vidéken elsőként a mi egyesületünknek adott lehetőséget arra, hogy megszervezzük az országos Radnóti-díj-átadó ünnepséget, a nyírbátori eseményről, amelyen egyesületünk két tagját is kitüntették, akkoriban a Kelet-Magyarország is méltóképpen beszámolt – büszkélkedett Pál Zoltán, majd a szervezetek ez évi céljait ismertette a mintegy százfős hallgatósággal.

– Ismét közösen emlékezünk majd Bajcsy-Zsilinszky Endrére nyughelyének megkoszorúzásakor Tarpán. A tőketerebesi (Szlovákia) testvérszervezetünkkel kötött együttműködési megállapodás is gyümölcsözőnek bizonyult: kölcsönösen segítjük egymás munkáját, rendszeresek a tapasztalatcserék, programegyeztetések. Az anyagi erőforrásaink sajnos végesek, nagy reményeket fűzünk a pályázati sikerekhez és az adó egy százalékának felajánlásaihoz, amelyek 2020-ban közelebb vihetnek a céljainkhoz: hagyományaink, nemzeti értékeink ápolása, a határokon átívelő kapcsolataink és a magyarságtudat erősítése.

Érdemes megismer(tet)ni

– Természetesen továbbra is kiemelt feladatunk Bajcsy-Zsilinszky mártír hős szellemiségének, hagyományainak ápolása, példaképpé állítása a lakosság körében, különösen a szatmári és a beregi térségben. A Felvidék és Kárpátalja magyarlakta területeinek történelmi értékeit is szeretnénk megismertetni tagjainkkal, támogatóinkkal hagyományőrző autóbuszos kirándulások keretében, ez azonban csak pályázati forrásból lehetséges – ismertette az elnök.

Tarpán helyezték végső nyugalomra a hős mártírt

– Bármennyire is szép ünnep a karácsony, számunkra beárnyékolja a szeretet és a megbocsátás ünnepét egy drámai esemény, ami 75 éve történt. 1944. december 24-én ugyanis a nyilasok antifasiszta ellenállókat végeztek ki Sopronkőhidán. Közöttük Kreutz Róbertet, Pataki Istvánt, Pesti Barnabást, Bajcsy-Zsilinszky Endre magyar politikus, újságíró, nemzeti ellenállót, a második világháború alatti antifasiszta mozgalom egyik legjelentősebb alakját, aki hitéért az életét áldozta fel – emlékeztetett beszédében Nagyváradi Szűcs Mihály, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) alelnöke, majd hozzátette: – Bajcsy-Zsilinszky hosszú utat tett meg a szélsőjobboldali radikalizmustól, a fajvédelem eszméjétől indulva jutott el a polgári ellenzékiek álláspontjáig. A parlamentben ellenezte a behódolást a fasiszta Németországnak, és az antifasiszta erők oldalára állt. Társait még a fogházban kivégezték, őt pedig a sopronkőhidai fegyházba szállították 1944. december 11-én, majd december 24-én felakasztották. A németek kiűzése után, 1945 májusában a politikus földi maradványait a választókörzetében, Tarpán helyezték végső nyugalomra. A náci borzalmak elleni küzdelem mártír­ja a későbbi évtizedekben az antifasiszta mozgalom emblematikus alakja lett.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában